Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Így ments meg a kisbaba életét, ha rosszul nyelt és fulladozik! (videó)

A kisbabák világra jöttükkor még nagyon esetlenek, és még hosszú évekig szüleik gondoskodására szorulnak. Elég csak annyit megemlíteni, hogy ahhoz, hogy a kicsi két lábra tudjon állni, legalább egy évnek kell eltelnie.
Az egyik legnagyobb veszély, ami a kisbabákat fenyegeti, az a valamilyen lenyelt tárgy által okozott fulladás. A statisztikai adatok szerint ez a negyedik leggyakoribb nem szándékos halált okozó veszélyforrás a kisgyerekeknél.

A New York-i Egészségügyi Hivatal kimutatásai szerint az 5 év alatti gyerekek vannak kitéve leginkább a fulladásos baleseteknek. Ebben a korban ugyanis a gyerkőcök minden be akarnak falni, ami egy ösztönös cselekedet, hiszen ezáltal próbálják meg felmérni, azonosítani a környezetük részeit, elemeit. Ilyen tárgyak többek között a játékok is, pontosabban azok néhány darabjai. A szülőknek viszont józanul kell dönteniük és cselekedniük, ha kisbabájuk lenyelt egy tárgyat és fulladozni kezd. Erre jó a Heimlich manőver, amit minden szülőnek meg kellene tanulnia, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy a fulladozó kisbabák szüleinek 80 százaléka nem tudta, hogy mitévő legyen ilyen kritikus helyzetben.

Az alábbi videó viszont pontosan ezért jött létre, hogy bemutassa a módszer alkalmazását.

Amennyiben a gyerkőcünk fulladozni kezd, gyorsan hassal fektessük a térdünkre, majd határozott mozdulattal nyomjuk meg a hátát, akár 5 alkalommal is. A nyomásnak köszönhetően a kicsi mellkasa összeszűkül, így a kiáramló levegővel a lenyelt tárgy is távozhat. Ha a módszer nem vált, azonnal hívjuk a mentőket.


Nincsenek megjegyzések