Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap

Ismét nyakunkon az ősz végi – téli hűvös, nyirkos idő, amely igencsak kedvez a vírusos felsőlégúti megbetegedéseknek, amit hétköznapi néven megfázásnak vagy náthának szoktunk nevezni. 
Erről a betegségről az az általános vélekedés, hogy gyógyszerrel egy hét, gyógyszer nélkül hét nap alatt lehet belőle kikeveredni. Ezen sem gyógynövényekkel, sem pedig antibiotikummal nem változtathatunk. Mivel ezt a betegséget  vírus okozza, ezért ebben az esetben nincs is értelme az antibiotikumok szedésének. Azonban gyógynövényekkel, gyógynövénykivonatokkal, vagy akár egy forró levessel is könnyebbé tudjuk tenni ezt a hét napot. Az ilyenkor jó szolgálatot tevő gyógynövényekből készítettem egy kis összeállítást. A gyógynövények között találhatunk olyan mindenki által ismert, „klasszikus” nátha ellenei szereket, mint a hársvirág és a bodzavirág, de van köztük kevésbé ismert gyógynövény is, mint a Krétai bodorrózsa (Cistus creticus).

Kezdjük is az összeállítást a „klasszikusnak” mondható gyógynövényekkel.

A megfázás tüneteinek enyhítésére egyik leggyakrabban használt gyógynövény a hársfavirág (Tiliae flos), mely izzasztó, köptető és nyálkaoldó hatásának köszönhetően már önmagában is képes enyhíteni a megfázás tüneteit. A hársfavirág flavonoidokat, kevés illóolajat, nyálkát és cserzőanyagot tartalmaz. Teáját enyhe nyugtató hatása miatt elsősorban délután, forrázatként érdemes fogyasztani egy kis mézzel ízesítve.

A megfázásos időszak másik klasszikus teája a bodzavirág (Sambucii flos) amely flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz. A bodzavirág teája izzasztó, enyhe gyulladáscsökkentő, enyhe hashajtó, vizelethajtó és önmagában is enyhíti a meghűléses, lázas megbetegedések felső légúti tüneteit, emellett köptető hatású. Kellemes íze miatt gyakran alkalmazzák nátha elleni teakeverékekben.

A legsokoldalúbban használt gyógynövényünk a kamillavirág (Matricariae flos) hatóanyagainak köszönhetően (illóolaj, flavonoidok, kumarinok, nyálkaanyagok) a megfázás légúti tüneteinél leggyakrabban inhalációra alkalmazzák, azonban gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően külsőleg segít az orr környéki irritáció elkerülésében belsőleg pedig öblögetőszerként a torokgyulladás megelőzésében, vagy kezelésében. Izzasztó hatásának köszönhetően enyhe lázcsillapító hatású.

Szükség esetén egy másik, erőteljesebb hatású lázcsillapítót is bevethetünk a tünetek legyőzésében, ez pedig nem más, mint a Fűzfakéreg (Salicis cortex), a természetes aszpirin. Szalicilsav tartalmának köszönhetően kitűnően enyhíti a fájdalmat, csökkenti a torok gyulladását és erőteljes izzasztó hatásának köszönhetően remek lázcsillapító. Azonban ne felejtsük el, hogy izzasztás esetén gondoskodni kell a megfelelő folyadékbevitelről is.

Kevésbé ismert gyógynövény ezen a területen a Krétai bodorrózsa (Cistus creticus), amely növény nemcsak a nátha tüneteinek enyhítésében tud segítségünkre lenni, hanem már a megelőzésben is, mégpedig úgy, hogy a teája védőréteget képez a torokban, ezáltal mechanikai úton megakadályozza a vírusfertőzés kialakulását. Vizsgálatok szerint a Krétai bodorrózsa tea hússzor erősebb antioxidáns potenciállal rendelkezik, mint a C- és az E-vitamin. Gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő a gyógynövények között külsőleg és belsőleg egyaránt, ezért kitűnően használható már a torokfájás első tüneteinél, valamint borogatásként a kisebesedett orr környékén is. Teáját egyszerű forrázatként elkészítve – akár mézzel ízesítve- szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható.

Végül, de nem utolsósorban vannak hagyományos, házilag elkészíthető gyógynövénykivonatok, viszont ezeknek az elkészítése bizonyos fokú előrelátást igényel az általában 14 napos áztatási idő miatt. Ezen előrelátás azonban nem jellemző a mai kor emberére, de azért érdekességként nézzünk meg ezek közül kettőt.

Az első megfázás tüneteinek enyhítésére készült extraktum 50g bodzavirágot és bogyót, hársvirágot, csipkebogyót és kukkfüvet tartalmaz egyenlő arányban, 2 hétig fél liter pálinkában áztatva. Ebből a kivonatból naponta 3-4 alkalommal, evőkanálnyi mennyiséget kellett fogyasztani a tünetek fennállásáig.

A másik kivonatnál 30g csipkebogyót, hársvirágot, fűzfakérget, vajvirágot és pompás peremizst kell két hétig áztatni 1 liter jellegtelen pálinkában és naponta 3 alkalommal, evőkanálnyi mennyiséget ajánlottak fogyasztani egy pohár vízben elkeverve.

A két kivonat hatását egy roppant egyszerű, prózai okból kifolyólag sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudom – nem is emlékszem, hogy mikor voltam utoljára megfázva. Az én példám is az mutatja, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni, mert bizony egy kis odafigyeléssel ez a betegség is megelőzhető. 

Nincsenek megjegyzések