Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Tudta? Ezért kell karácsonykor megbocsátani

Csak akkor lehet örömteli a szeretet ünnepe, ha felülemelkedünk a sérelmeinken.
Közeledik a karácsony, ez az ünnep nem csak az ajándékokról szól, hanem esősorban a szeretetről. A készülődés időszakában érdemes átgondolnunk érzéseinket, a harag és a keserűség helyett inkább koncentráljunk pozitívan a jövőnkre. Ehhez pedig egyetlen út vezet: a megbocsátás.

Desmond Tutu Nobel-díjas dél-afrikai érsek, lányával Mpho Tutuval, - aki maga is anglikán lelkész - arra adnak választ, hogy miért olyan fontos a megbocsátás, miért ez a legnagyobb ajándék amit önmagunknak adhatunk, amikor valaki kárt vagy fájdalmat okoz nekünk.

Törődjünk másokkal

Ne feledjük, ha nem törődünk másokkal, ha hiányzik belőlünk az együttérzés, ha nem vagyunk megbocsátóak, annak mindig megfizetjük az árát. Ha a felnőtt testvérek nem beszélnek egymással, például egy régi veszekedés miatt, akkor sajnos a gyermekeik és az unokáik sem ismerik majd meg azt a felhőtlen érzést, amit csak az erős családi kötelék adhat. Ha viszont az idősebb generáció hajlandó félretenni a sértett viselkedést, akkor azzal esélyt ad a fiatalabbak számára, hogy megismerjék, szeressék és támogassák egymást.
Bárki hibázhat

A megbocsátás egyfajta választás, hiszen, ha jobban belegondolunk, akkor mindannyian hibázhatunk, megbánthatunk másokat. Könnyebb lesz megbocsátanunk, ha felismerjük, hogy a szerepek fordítva is lehettek volna. Egyszer nekünk ártanak, egyszer mi ártunk másoknak, néha pedig egyszerre vagyunk mindkét oldalon – például amikor veszekszünk valakivel, és folyamatosan sértegetjük egymást.

Átalakít és gyógyít

A legújabb kutatási eredményekből kiderül, hogy a megbocsátás lelkileg és testileg is átalakítja az embert. Fred Luskin amerikai pszichológus szerint az alapos tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a megbocsátás gyakorlása csökkenti a depressziót, reménytelibbé tesz, csillapítja a dühöt, javítja a lelki kapcsolatokat, és növeli az önbecsülést.

A haraghoz való görcsös ragaszkodás viszont állandó stresszben tart, ami a szívet éppúgy károsítja, mint a lelket. Kutatások kimutatták, hogy a megbocsátásra való képtelenség növelheti a szívbetegségek, a magas vérnyomás és sok más krónikus stressz betegség kockázatát.

Nincsenek megjegyzések