A szőlő jelentősen javíthatja a szív egészségét
Korábbi kutatások már igazolták a szőlő jótékony hatását az olyan krónikus betegségek kockázatának csökkentésében, mint a demencia vagy a cukorbetegség. A szőlő minden fajtájában megtalálhatóak a polifenoloknak nevezett vegyületek, melyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Újabb bizonyítékok támasztják alá, hogy a szőlő vagy szőlőkivonat rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja az anyagcsere betegségben szenvedők szívének egészségét.
A Journal of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány részletesen elmagyarázza, hogyan védi a szívet a szőlő fogyasztása ennél a magas rizikójú csoportnál. A kutatócsoport csökkenést figyelt meg a szívbetegség kulcsfontosságú kockázati tényezőiben, elsősorban alacsonyabb vérnyomás, jobb véráramlás és csökkent mértékű gyulladások formájában.
Az anyagcsere betegség egy jelentős egészségügyi probléma, amit az alábbi tünetek együttes előfordulása jellemez: emelkedett vérnyomás, magas vércukorszint, deréktáji többlet testzsír vagy alacsony HDL (jó koleszterin) és megnövekedett vérzsír szint. Ezek a tényezők köztudottan növelik a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Bármilyen természetes vegyület, ami gyógyszerek alkalmazása nélkül képes csökkenteni a felsorolt veszélytényezők hatását, több millió veszélyeztetett betegnek válhat segítségére.
A vizsgálatban részt vevők liofilizált szőlő port vagy placebot szedtek négy héten át. Egy három hetes kitisztulási időszak után megcserélték a két csoportot, hogy összehasonlíthassák minden résztvevő reakcióját mind a szőlőre, mind pedig a placebóra.
A kutatók minden alany esetében a szőlőfogyasztásnak köszönhető vérnyomáscsökkenést, jobb véráramlást és a gyulladással összefüggésben álló vegyületek szintjének csökkenését tapasztalták. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a szőlő fogyasztása javíthatja a szívbetegség lényeges rizikófaktorait.
Bár ez a kutatás nem tett különbséget az egyes szőlőfajták között, korábbi tanulmányok előnyben részesítették a polifenolokban gazdag vörös szőlőt a hagyományos fehér szőlőhöz képest. Heti 3-5 adag vörös szőlő (1 adag kb. egy fürt) vagy annak héjából és magjából nyert kivonat rendszeres fogyasztása védelmet jelenthet az anyagcsere betegség káros hatásaival szemben, különösen férfiak esetében.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése