Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Figyelem: ha ezt a 6 tünetet észleli, azonnal hívjon segítséget - ezek a stroke jelei

A stroke jelei olyan apró, jelentéktelennek tűnő dolgok, amiket hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni – vesztünkre. Pedig ha az agysejtek nem jutnak elegendő oxigénhez, minden perc számít. Minél gyorsabban hív segítséget, annál nagyobb az esélye, hogy agykárosodás nélkül megússza.
Nem tud rendesen mosolyogni

Ha a tükörbe nézve az arca olyan, mintha nem is saját magát látná, ha nem tudja úgy mozgatni az arcizmait, ahogy szeretné, az figyelmeztető jel. A „beesett” arc, a féloldali zsibbadás vagy bénulás azt jelentheti, az agyba nem jut elég vér. Arcát puffadtnak érezheti, a nyál kicsuroghat a szájából. Ha mosolyog, de csak a szája egyik fele mozdul, baj van.

Úgy beszél, mintha részeg lenne

Ha a szavai, mondatai értelmetlenek, az agyműködés zavarát jelzi. Bármilyen különös változást tapasztal beszéd közben, vegye figyelmeztető jelnek. Lehet, hogy nem találja a megfelelő szavakat, nem érti, mit mondanak önnek, de az is lehet, hogy képtelenségeket hord össze. Próbáljon segítséget hívni. Ha egy barátjánál tapasztal ilyesmit, kérje meg, hogy ismételjen ön után egy egyszerű mondatot – ha képtelen rá, hívjon a mentőket.

Nem tud fogni az egyik kezével

Ha nehezére esik megfogni és megtartani valamit, mert gyengének érzi a karját, kérjen segítséget. Valószínűleg egyedül már nem lesz képes telefonálni. Ha szeretne megbizonyosodni arról, hogy baj van, végezze el ezt az egyszerű tesztet: próbálja kinyújtani előre mindkét karját. Ha az egyiket nem tudja úgy megemelni, mint a másikat, a közelgő stroke az oka.

Szédeleg, nem tud egyensúlyozni

Ha járás közben folyton elveszíti az egyensúlyát, pedig egy kortyot sem ivott, ha nem érzi a lábait, vagy ha úgy érzi, forog önnel a világ, az a stroke jele lehet. Ne fogja arra, hogy ügyetlen, vagy hogy leesett a vérnyomása, hívjon orvost.

Rettenetes fejfájás tör önre

Ha nem fejfájós típus, de hirtelen úgy érzi, szétrobban a feje, az figyelmeztető jel. A stroke okozta fejfájás jellemzően nagyon erős, hirtelen jön, és teljesen eltér azoktól a fejfájásoktól, amiket addig tapasztalt. Akár agyvérzése is lehet, ami valójában nem más, mint vérzéses stroke – nem kell mondanunk, ez mennyire veszélyes.

Homályosan lát

Stroke esetén megtörténhet, hogy minden elsötétül. Ez a betegség gyakran jár látássérüléssel. Ha látótérkiesést, kettős látást tapasztal, bajt jelez. Ne próbáljon autóba ülni, hívja a mentőket. Ne késlekedjen, mert ha túl sokat vár, már nem sokat tehetnek önért.

FIGYELEM! Bár a felsorolt tüneteket nem csak stroke okozhatja, bármelyiket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz. Hogy pontosan mi a baj, neurológus állapítja meg.

Nincsenek megjegyzések