Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

3 betegség, ami orrdugulást okozhat

Ne várja meg, míg függővé válik az orrcseppektől! A következőkben három gyakori fül-orr-gégészeti elváltozást mutatunk be, ami tartós orrdugulást okozhat, és kezelésükhöz műtétre is szükség lehet - írja a napidoktor.
Ha orrcseppel sem múlik az orrdugulás

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el. Ha ilyen panaszunk jelentkezik, mindenképp forduljunk fül-orr-gégészhez, aki alapos kivizsgálás során tudja feltárni a kellemetlen tünet kiváltó okát.

Gyerekeknél az orrmandula megnagyobbodás

“Tartós orrdugulást okozhat gyermekkorban a megnagyobbodott orrmandula. Figyelmeztető jel, ha a gyermek horkol, a légúti akadály zavarja a nyugodt alvásban. A beszédfejlődésben, hangképzésben is éreztetheti a hatását, de a szagérzékelésben is gondot okozhat, előfordulhat, hogy a gyermek nem, vagy csak alig érez szagokat. A megnagyobbodott orrmandula nátha esetén gátolhatja a váladék kiürülését, ezáltal fülbetegségekre, visszatérő arcüreggyulladásokra hajlamosíthat” – hívja fel a figyelmet a lehetséges szövődményekre dr. Csóka János fül-orr-gégész, a Fül-orr-gégeközpont főorvosa. A műtét szükségességét a panaszok súlyossága határozza meg, ennek elbírálása fül-orr-gégész feladata. A megnagyobbodott orrmandula normál esetben a gyermek 9 éves kora körül visszafejlődhet, 17 éves korra pedig teljesen elsorvadhat.

Polipok az orrban

Az orrpolip az orrnyálkahártya lefűződése, hosszabb-rövidebb nyelű nyálkahártya-képződmény. néha az orrmelléküregekből türemkedik be az orrüregekbe.  A polipok térfoglaló folyamatként elzárják a levegő áramlását, akadályozzák a melléküregek szellőzését és ekkor jelentkeznek a betegek számára is érzékelhető tünetek. Azt az állapotot, amikor az orrüregben megjelennek a polipok, orrpolipózisnak nevezzük. A betegségre gyakran az ismétlődő fertőzések hívják fel a figyelmet. A növekvő polipok ugyanis könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Ha valaki orrfolyás, orrdugulás, szagláscsökkenés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

Sokszor szabad szemmel is látható az orrsövényferdülés

Az orrot belül közel két egyenlő részre választó orrsövény végleges alakját a 20-25. életév között éri el. Rendellenességre utal az egyoldali, vagy változó orrdugulás, de gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet az elváltozásra: gyakori fejfájás, fülészeti- és garatproblémák jelentkezhetnek. Az elhúzódó orrdugulás, orrváladékozás mellett az orrsövényferdülésre gyakran a visszatérő arcüreggyulladás hívja fel a figyelmet, de gondolni kell rá a gyakori középfülgyulladások, vagy horkolás kivizsgálása során is. A gátolt orrlégzés helyett alkalmazott szájlégzés légúti fertőzésekre, garat- és gégehurutra is hajlamosíthat. Orrsövényferdülés jele lehet az orrhangú beszéd is, az eltérés társulhat a külső orr deformitásaival is. Ilyenkor szabad szemmel is láthatóak az eltérése: lehet az egész orr tengelye ferde, vagy a sövény alsó éle valamelyik orrnyílásban aszimmetrikusan megjelenik.

Nincsenek megjegyzések