Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A nőknél a boldog házasság az édes álmok záloga

A házassági problémák az ágyban is gondokat okozhatnak, de nem csak úgy, ahogy először gondolnánk.
Egy tanulmány felfedezte, hogy a boldog házasságban élő nők nyugodtabban alszanak, mint azok, akiknek nem sikerült olyan jól a párkapcsolatuk. A kiegyensúlyozott nőknek 10 %-kal nagyobb az esélyük, hogy megfelelően kialusszák magukat. “A házasság jót tesz az alvásnak, de csak akkor, ha jól működik. A problémás házasság emeli az alvászavarok kockázatát.”- mondta a szerző, Wendy M. Troxel, a Pittsburgh Egyetem pszichológusa.

A nők átlagéletkora 46 év volt, kicsit több mint felük fehér bőrű, 20 % afroamerikai, 9 % latin, 9 % kínai, 11 % pedig japán. Mindegyikük beszámolt az alvásuk minőségéről, a házasságuk állapotáról, arról, hogy milyen gyakran akadnak nehézségeik az elalvással, mikor ébredtek fel.

A boldog házasságban élő nőknek kevesebb gondjuk akadt az elalvással, nem jelentkezett annyi alvással kapcsolatos panaszuk, nem keltek fel idő előtt. Azután is ezt az eredményt kapták a kutató, hogy kizárták a többi, alvást esetlegesen megzavaró faktort.

Egyedül a kínai és japán hölgyek csoportjában nem voltak statisztikailag jelentősek az eredmények, de Troxel szerint ez csak azért történt, mert belőlük nem volt annyi a vizsgált személyek között, mint a fehér és fekete bőrűekből. Troxel június 9-én tette közzé kutatási eredményeit egy Baltimore-i konferencián.”Nem minden házasság egyforma. A jó házasság kedvező hatással lehet az alvásra, míg a rossz kapcsolat a stessz egyik lehetséges forrása. Lehet, hogy épp az ellenséggel osztjuk meg ágyunkat.”- mondta Troxel. Ha gondunk van a házasságunkkal, vagy akár a munkahelyünkön, meg kell szüntetnünk az idegesítő helyzetet. Ha nem tudunk változtatni rajta, akkor igyekezzünk máshogy felfogni a stresszhelyzetet. Nagyon jó nyugtató módszer a meditáció és a jóga.

A boldogtalan házasságokat meg lehet próbálni helyretenni tanácsadással, vagy egyéni terápiával, ha a házastársunk nem hajlandó szakemberhez fordulni. Az alvási szokásainkon is célszerű változtatni, pl. mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le és keljünk fel - írja a Napidoktor.

Nincsenek megjegyzések