Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az éjszakai mumus: a köhögés

Téli időszakban az egyik leggyakoribb panasz, a köhögés, kicsiknél és nagyoknál egyaránt.
Lehet megfázás kísérő tünete, de az arra érzékenyeknél akár a hideg levegő belégzése is kiválthatja a köhögési reflexet, álmatlan éjszakákat okozva az egész családnak - írja a Marmalade.

Járj utána, mi okozza!

Ez a sokszor egyszerű tünet nagyon megnehezíti mind a gyermekek, mind a szüleik nappalait, éjszakáit. Az első teendőnk, hogy utánajárjunk, mi okozza a köhögést, hiszen számos betegség tünete lehet, illetve környezeti hatás – a hideg levegő belégzése, por - is kiválthatja. A köhögéssel járó betegségek tárháza igen nagy: az egészen egyszerű megfázástól a veszélyes tüdőgyulladásig, kellemetlen kísérő tünete lehet a gégegyulladásnak, a hörghurutnak vagy a hosszadalmas és komplex gyógymódot igénylő asztmának is.

A köhögést azonban mindig komolyan kell venni, nem csak azért, mert valamiféle elváltozást, gyulladást jelezhet, de azért is, mert ha vírus vagy baktérium okozza, akkor bizony a család többi tagja is könnyen megfertőződhet.

Kellemetlen tünetek

Megfázás vagy fertőzések esetén a kórokozók hatására az orr- és garatnyálkahártya megduzzad, a légcső, a légzőrendszer nyálkahártyája begyullad és ezáltal ingerli az úgynevezett köhögési receptorokat. Minél többet köhög a beteg, a nyálkahártya annál inkább ingerelt lesz, s a köhögés nemhogy csillapodna, inkább fokozódik.

A köhögés lehet nedves, hurutos vagy száraz, ez utóbbi – nyálkahártya-irritációra utal- talán a legkínzóbb, hiszen nincs mit felköhögni, de az inger folyamatosan ott van. Gyulladásos folyamatok lefolyásánál jellemző lehet eleinte a száraz köhögés, mely később átmegy hurutos, nedves formába.

Nem mindegy, mikor köhögünk!

Nem mindegy, hogy mely napszakban jelentkezik a köhögés, ugyanis attól függően, hogy mi okozza, különböző betegségek jele lehet. Az éjszakai köhögés leggyakrabban gyermekkorban előforduló, főleg rohamokban jelentkező kruppos köhögés, amit a csúnya, ugatásszerű hangról a legkönnyebb felismerni.

A felső légúti fertőzéseknél a gyulladásos folyamat váladékképződéssel jár és az éjszaka lecsurgó váladék produkálhat erős köhögési ingert, amely a kis beteget és sok esetben ez egész családot sem hagyja aludni.

Mi a megoldás?

Váladékos köhögés esetén nappal adjunk váladékoldó készítményt (reggel, illetve a kora délutáni órákban), éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy gyermekünk tudjon pihenni. Estére, lefekvés előtt azonban már sose adjunk váladékoldót, mert az fokozhatja a köhögési ingert és így lehetetlenné teszi a nyugodt alvást.

Váladékos köhögésnél a nyákoldó köptetőnek azért is van kiemelt szerepe, mert a termelődő váladék letapadhat, vagy mivel nem tud kiürülni, pang- főleg kicsiknél, akik még nem tudják helyesen kifújni az orrukat- és súlyos szövődményeket, felülfertőződést – így például arcüreg-, vagy középfülgyulladást - okozhat. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás illetve arcüreggyulladás áll, akkor antibiotikum készítményt kaphat gyermekünk, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya gyulladását lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges.

Nincsenek megjegyzések