Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az érzelmek és egészség kapcsolata – avagy hol raktározódnak az érzelmi blokkok?

Bármennyire is próbálnánk, sosem tudjuk megszakítani az egészségünk és érzelmeink közti kapcsolatot. Örökös igazsággá vált, hogy minden egyes megélt érzelem mély hatással van fizikai testünkre – így szerveinkre is.
Noha kutatóknak még nem sikerült teljes mértékben kibogozniuk ezt a lenyűgöző folyamatot, a tény viszont már széles körben ismeretes, miszerint az érzelmek kulcsszerepet játszanak a fizikai fájdalom megélésében és a krónikus betegségek kialakulásában.

Nem is gondolnánk, hogy a betegségek az „egyszerű” patogén ágenseknél sokkal mélyebb okokra nyúlnak vissza – ezek pedig az érzelmi okok. A látszólagos gyógyulás nem más, mint a betegség más területre való áttevődése, ha nem tudatosítjuk és értjük meg annak valódi, kiindító okát. A test hajlamos felhalmozni azokat a méreganyagokat, amelyek a helytelen táplálkozásból, rossz érzelmi-, fizikai- és szellemi magatartásból származnak. Ezek a toxinok pedig a test jól meghatározott pontjain tárolódnak: főleg a nagy ízületek, nyirokrendszer, belső szervek és fej szintjén - írja a Filantropikum.

Hogyha a testünk együttműködik elménkkel és a környezetünkkel, akkor szervezetünk képes kiküszöbölni ezeket a méreganyagokat. A belső tisztítás útja az emésztőrendszer, a máj, vesék, húgyhólyag, bőr és a testnedvek. Amikor valami miatt a toxinok nem tudnak kiválasztódni, szintjük addig növekedik a testben, amíg valamilyen betegség meg nem jelenik. A betegség legelső lépése lehet a feszültség bármilyen formája.

Nézzük, hol tárolódnak testünkben az érzelmi zárak:

1. Szív

A szív, a test anatómiai vérpumpáján kívül más szereppel is bír: érzelmi testünk szívének jobb felében olyan érzelmi blokádok vannak, mint a bánat, vigasztalanság, mély szomorúság, veszteség, félelem, elutasítottság, sértettség, minden féle bántalmak, az adás-kapás közti egyensúlyzavar.

2. Tüdő

A vért oxigenizáló és tisztító szerv érzelmi szinten a következő érzelmi blokádok tárhelye: harag, félelem és életerőhiány. Ezek az alapjai az asztmás megbetegedéseknek is. A köhögés pedig egy védekezési mechanizmus, amellyel az érzelmi sérülések fájdalmait igyekszünk kiküszöbölni.

3. Gyomor

Előkészíti a táplálékot a vékonybél számára. A gyomor jobb felében felhalmozódott blokádok a család, iskola régi előírásai és elvei, kollégák elvárásai, stb. A fekély a harag materializálódása, amely belülről marja a gyomrot. A „gyomorideg” is a félelemnek, izgatottságnak tulajdonítható. Az emésztési zavarok sokszor az olyan elavult nézetek és elvek talaján alakulnak ki, amelyeknek már nincs fontosságuk a jelenben, vagy a változástól és elutasítástól való félelem okán is előidéződhetnek.

4. Vékonybél

Az ő szerepe feldolgozni és felszívni a gyomortól kapott táplálékot és vitaminokat, a hasüregben a vastagbéltől körülvéve helyezkedik el.

5. Lép

Egyik nyirokszervünk, mivel megszűri a vért és szerepe van a természetes védekezésben. Nála tárolódnak a következő érzelmi blokkok: befejezetlen dolgok iránt táplált érzelmek, amelyek a múltunkban szereplő személyekhez kapcsolódnak, közeli személyek halála, a munkahely elvesztése.

6. Vesék

Fenntartják a szervezet folyadékainak elektrolitikus- és kémiai egyensúlyát, a sav-bázis egyensúlyt, szabályozzák a vízháztartást. A vesék szintjén is raktározódnak érzelmi blokádok. A jobb oldalukon van a sokk-trauma energetikai központja, amely a szimpatikus vegetatív idegrendszer túlzott aktivitását eredményezheti, ez pedig nagy mennyiségű adrenalin felszabadulással jár. A veséknek és mellékveséknek az autoimmun folyamatokban is szerepük van.

Másodlagos helyek, ahol érzelmek raktározódnak:

1. Fej

Itt van a test irányító központja, itt „tervezzük meg” az életünket. Az itteni egyensúly nagyon fontos a pszichikai-, érzelmi-, fizikai- és mentális egyensúly szempontjából. A migrén és fejfájás oka legtöbbször az egyensúlyzavart előidéző, elfojtott érzelmekre vezethető vissza, miközben a tudatos rész próbál magyarázatot találni azokra a dolgokra, amelyek nincsenek rendjén.

2. Szemek

A belső látással vannak kapcsolatban, az érzelmekkel és a hallással (a harmadik szemmel, vagy a tisztánlátással kapcsolatban). Figyelmen kívül hagyottnak lenni, nem látni mások kívánságait, nem látni azt, ami az orrunk előtt van (miópia) vagy ami távol esik tőlünk (rövidlátás) – ezek az érzések halmozódnak fel a szem szintjén. A szemek ugyanakkor kapcsolatban vannak a petefészkekkel, a méhhel, herékkel és prosztatával is.

3. Fülek

„Hallgass meg másokat, s meghallgatásra lelsz.” A fülek szintjén olyan érzelemblokádok keletkeznek, amelyek abból származnak, amit nem akarunk, vagy nem akartunk meghallani. Ezek a blokádok kapcsolatban vannak a vérnyomással, az általában vett egyensúllyal és a tisztasággal, világossággal.

4. Nyak

A gége a beszéd, az önkifejezés biológiai helye. A torok szintjén olyan érzelmi blokádok vannak, amelyeket a szavak, gondolatok és vélemények elhallgatása, lenyelése okoz. Ezek akkor keletkeznek, ha nem azt mondjuk, amit kellene, ha túl sokat beszélünk, vagy elhallgattatjuk belső hangjainkat. A nyak szintjén akkor keletkeznek érzelmi blokádok, ha visszafojtjuk gondolatainkat és álláspontunkat. Ezek kapcsolatban vannak azokkal a terhekkel és felelősségekkel, amelyeket vállunkon cipelünk, és amelyek túlságosan lenyomnak minket. Ugyanakkor kapcsolatban van a „csőlátású” emberekkel, akik sem balra, sem pedig jobbra nem tekintenek.

5. Bélrendszer

A székrekedés általában a harag, félelem vagy bűntudat elnyomásának számlájára írható. A kolitisz (hasmenés) oka lehet régi érzésektől, gondolatoktól való megszabadulás, melyekkel nem néztünk szembe vagy nem oldottunk meg.

6. Petefészkek és méh

Az ő szintjükön halmozódik fel a férfiak iránti, és a szül(et)éssel, művi vetéléssel, erőszakkal, félelemmel és bűntudattal kapcsolatos általános problémák iránti gyűlölet, valamint a nemiséggel kapcsolatos düh.

7. Húgyhólyag

A húgyhólyagban a nemiséggel kapcsolatos harag, bűntudat érzései halmozódnak fel.

8. Dülmirigy

A prosztata szintjén gyülemlik fel a nemi érintkezéssel kapcsolatos bűntudat, a nők iránt érzett indulat, a képtelenség érzése és a segítség hiánya.

9. Combok

A test tartóoszlopai, itt halmozódnak fel a félelem és harag érzései (zsírlerakódások formájában), a sérülékenység és a biztonság hiányának érzése.

10. Térdek

A flexibilis gondolkodás és a biztonságos életfeltételek leképeződési helyei. A bal térd a belső érzelmi támogatásért felel, a jobb pedig a külső érzelmi támogatásért, amit a munkahely, pénz és barátok képviselnek. Az anyai támogatás a bal térdben halmozódik, az apai pedig a jobb térdben.

11. Boka

Vele van kapcsolatban a gondolkodás, elemzés, megértés és a „miért?” kérdése.

12. Lábfejek

A lábfejek a viselkedésmóddal vannak kapcsolatban. Itt tárolódnak az olyan érzések, mint: a másoknak való viselkedési példamutatás, a lelkileg beteljesedettség érzése. A talp tartalmazza a test összes szervének leképezését, kapcsolatban van az élet realitásával.

13. Vállak

A jobb váll a család, foglalkozás, a világ vagy más emberek gondjait és terheit viseli magán. A bal váll olyan belső érzelmeket hordoz, mint a saját fizikai, lelki, érzelmi és mentális élet iránti felelősség, valamint az ezeken a területeken elért fejlődés iránti felelősség. Itt is tárolódnak a bűntudat érzései.

14. A hát felső része

A hát jobb fele haragot, túlzott nagylelkűségből fakadó egyensúlyzavart, banális haragtartást, irritációkat raktároz. Azokat az érzéseket, amikor ezektől szinte kirobbanunk vagy magunkban tartjuk, amikor elrejtjük vagy kimondjuk ezeket a kis haragokat, amikor elnézzük magunknak az adás-kapás egyensúlyzavarát. A hát bal fele a gyász érzését, rossz véleményeket, bűntudatot raktározza. Általában a bal olal az olyan túlzott javakkal rezonál, amelyekért nem adtunk cserébe eleget.

15. A hát alsó része

A haragot, kimondatlan érzéseket, nemiséggel kapcsolatos stresszt, az ellenkező nemtől elválasztó gátlásokat raktározza.

16. A keresztcsonti régió

Ennek a résznek a túléléssel, a sikertől és élettől való félelemmel, a cselekvéstől való félelemmel van kapcsolata.

Nincsenek megjegyzések