Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

5 jó tanács allergiásoknak

Javában tart a pollenszezon, ám még előttünk a leggyakoribb allergén növény, a parlagfű virágzásának időszaka. A Budai Allergiaközpont szakemberei arról beszélnek, hogy mit tanácsolnak az érintetteknek, mire figyeljenek a következő hónapokban - írja a hazipatika.
Ne féljünk a szteroid orrspraytől!

A szteroid szó elsőre sokak számára ijesztően hangzik, pedig a hatóanyagok felszívódása helyileg, az orrban történik, ezért a készítmények hosszútávon is biztonsággal alkalmazhatóak. Hatékonyan mérséklik a duzzanatot és az irritációt az orrban, enyhítik az orrdugulást és orrfolyást. Dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy a szteroid orrsprayk nagyjából egy hét használat után fejtik ki teljesen a hatásukat. Ha valaki későn kezdi használni, amikor az allergén pollen már nagyobb mennyiségben jelen van a levegőben, akkor kezdetben számíthat erősödő tünetekre, így orrdugulásra is. Ezért ha tudjuk, hogy a növény, amelyre allergiásak vagyunk, melyik hónapban virágzik, még azt megelőzően keressük fel kezelőorvosunkat, hogy időben elkezdhessük a készítmény használatát!

A pollenek miatt súlyosbodhat az ekcéma

A szénanátha mellett a pollenallergia más tünetek formájában is megmutatkozhat.  Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus arra figyelmeztet, hogy pollenszezonban, főként a ruhával nem fedett területeken: arcon, nyakon, karokon, lábszárakon fokozódhatnak az ekcémás tünetek. Panaszok esetén allergiavizsgálattal igazolni lehet, hogy az ekcémás tüneteket a pollenek provokálják-e vagy sem. Ha bebizonyosodik, hogy a bőrtüneteket pollenallergia okozza, akkor a megfelelő, kezelőorvos által felírt készítményekkel hatékonyan enyhíthetjük a panaszokat. A viszketés csökkentésére antihisztamin tartalmú gyógyszerek, a gyulladt ekcémás bőrtünetekre zsírozó kenőcsök, valamint rövid ideig szteroid tartalmú krémek javasoltak.

Május végéig még elkezdhetjük az allergén immunterápiát

Ha unjuk már, hogy tüneteink minden évben jelentkeznek, ideje tartós megoldást keresnünk az allergia ellen. Dr. Balogh Katalin allergológus, fül-orr-gégész e célra az allergén immunterápiát javasolja, amely jelenleg az egyetlen olyan kezelési mód, amely nemcsak a tünetekre, hanem az okukra is hat. A kezelés során az adott allergén tisztított kivonatát szedjük tabletta vagy cseppek formájában. Az allergén immunterápia a túlműködő immunrendszert állítja át "normál üzemmódba", így a beteg képes lesz panaszok nélkül is elviselni az anyagot, amely korábban a tüneteit okozta. Ha most elkezdjük, a tapasztalatok szerint már ezen a nyáron jelentősen csökkenhetnek a tünetek, majd ha még 2 éven át folytatjuk a kezelést, akár 10-12 évre is elfelejthetjük az allergiát. Parlagfű-allergia esetén a kezelést május végéig ideális megkezdeni!

Előzzük meg az asztmás rohamot!

Az allergiás asztma az asztmás betegségek leggyakoribb típusa. Tünetei a környezetben található allergének - pollenek, háziporatka, penészgomba, háziállatok szőre - hatására jelentkeznek. A tavaszi-nyári pollenszezonban magas a levegőben található allergének száma, dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász szerint ezért is nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az asztmás rohamot provokáló tényezőket.

Azasztmavizsgálata és súlyosságának megítélése légzésfunkciós vizsgálattal történik. Az asztma allergiás eredetét vérvétellel vagy Prick-teszttel tudjuk igazolni. A tünetek megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres terápia, melynek beállítása mindig egyénre szabottan történik. A kezelőorvos által felírt inhalációs szteroidok, hörgőtágítók és allergiaellenes orrsprayk, tabletták segítségével, az asztma és az allergia együttes kezelésével megelőzhető az asztmás roham kialakulása, és tartós tünetmentesség érhető el.

Számoljunk a keresztallergia lehetőségével is!

Ha légúti allergiánk van, és emellett kapar a torkunk, valamint égő, bizsergető, viszkető érzésünk jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! Parlagfű-allergiások esetében például a görögdinnye, a sárgadinnye, a paradicsom és az uborka okozhat ilyen tüneteket. Dr. Réthy Lajos allergológus és gyermekgyógyász tapasztalatai szerint az érintettek ilyenkor általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből.

Ha valakinek a görögdinnyétől panaszai jelentkeznek, akkor inkább a többi, esetleg tünetet nem is okozó élelmiszert sem fogyasztja. A helyzet pedig további lemondásokkal jár, ha egyszerre több mindenre allergiás, hiszen így megnő a további keresztallergiák esélye. Felesleges étrendi korlátozások helyett ilyenkor érdemes utánajárni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, és csak az adott élelmiszert nem fogyasztani a továbbiakban. Erre ma már egy új vizsgálati módszer, a 244-es nanotechnológiás allergiateszt kínál lehetőséget.

Nincsenek megjegyzések