Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Hurutos köhögés – mire utalhat a köpet színe?

Egészséges embernél a köhögés nem jár köpet ürítésével. Dohányzás, kórokozó, por, vagy allergia miatt azonban a légzőrendszerben váladék képződik.
Nem szívesen foglalkozunk ezzel, pedig fontos információkat árul el a légutak állapotáról, és súlyosabb betegségekre is felhívhatja a figyelmet - írja a Napidoktor.

Gyulladást, asztmát is jelezhet

“A légutak felső szakaszában képződött váladékot tüsszögéssel, az alsóbb szakaszok lerakódásait köhögéssel tudjuk eltávolítani. A köhögés több fajta lehet: száraz, ugató, vagy produktív, köpetürítéssel járó. A köpet színe gyulladások esetén sárgássá-zöldessé változik, asztma esetén tapadós, üvegszerű.  Légcsőből vagy hörgőből eredő „tüdővérzésre” utal az élénk piros, vagy sötétebb alvadt vér, tüdőembóliára a friss piros vér, az erőlködéssel járó köhögéssel pedig vércsíkos köpetürítés járhat” – sorolja dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa. Az orvosi vizsgálaton fontos információkat adhat még a köpet szaga és tartalma is.

Ijesztő tünet

“Orvosi nevén haemoptysis, ha valakinél véres köpet jelentkezik. A kivizsgálás során először alapos kórtörténetet szükséges felállítani, hogy kiderítsük, a szervezet melyik részéről származik a vér” – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ehhez bizonyos vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet, amivel ki lehet zárni az egyéb lehetőségeket, mint például az orr-, vagy szájnyálkahártya sérülése, a gége, az orrmelléküregek, a nyelőcső, vagy gyomor betegségei.

Krónikus betegségek tünete is lehet

Ha valóban a tüdőt, vagy érrendszerét érintő elváltozások állnak a véres köpet hátterében, annak több oka is lehet. „Véres (gennyes-véres) köpet jelentkezhet bronchitiszes betegeknél, vagy tüdőgyulladás esetén, vírusfertőzés kapcsán, de véres köpet tüdőembólia, tuberkulózis tünete is lehet. Okozhatja vérnyomáskiugrás, szívelégtelenség, autoimmun betegség, vérhígítók szedése, és a köhögés és légszomj mellett gyakran ez a tüdődaganat első tünete is.”

Véres köpet: mindig forduljon orvoshoz!

Véres köpetürítés esetén amennyiben ez nem nyállal, hanem köhögéssel ürül, javasolt azonnal orvoshoz fordulni.  Erős köhögéssel járó fertőzéses légúti betegségek lefolyását kísérheti véres köpet. Ez jellemzően a betegséggel együtt megszűnik, de ilyenkor is jobb orvossal konzultálni. Azonnali vizsgálatot igényel, ha a vérzés egyre erősebb, és mellkasi fájdalom is kíséri. Hirtelen jelentkező panaszok tüdőembólia tünetei is lehetnek, itt a mielőbbi orvosi segítség életmentő lehet! Az éjszakai izzadás, fogyás, magas láz és légszomj, szintén olyan kísérő tünetek, amelyekkel javasolt orvoshoz fordulni.

Vizsgálatok és kezelés

“Ahhoz, hogy a kiváltó okot beazonosítsuk, először részletesen kikérdezzük a beteget az egyéb tüneteiről, betegségeiről, szedett gyógyszerekről” – mondja dr. Potecz Görgyi. „Az elmondottak és a fizikai vizsgálat alapján szükség van célzott laborvizsgálatra, gégészeti vizsgálatra, röntgen, vagy CT vizsgálatra. Véres köpet esetén a hörgőtükrözés is segít, hogy a vérzés helyét és pontos okát meghatározzuk, ha tüdőembólia kizárható és hörgőből ürülő vérzésről van szó. Ezek a vizsgálatok általában kórházi körülmények között, fekvőbetegként történnek. A továbbiakban a kezelést az eredmények függvényében határozzuk meg, ami részint a vérzés megszüntetésére, részint az alapbetegség kezelésére irányul.”

Nincsenek megjegyzések