Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Így jelzi a nyelőcső, ha baj van

A nyelőcső gyulladását okozhatja fertőzés, irritáció, gyógyszerek, műtétek, vagy akár refluxbetegség is. A tünetei közé tartozik a nehéz, fájdalmas nyelés, a hányinger és hányás, a kellemetlen szájíz és a rossz szájszag is.
A nyelőcsőgyulladás a garatot és a gyomrot összekötő cső, illetve az azt borító nyálkahártya gyulladása. A hátterében találhatunk vírusfertőzést (például herpeszt), gombás fertőzést - ez gyakoribb lehet azoknál, akiknek le van gyengülve a szervezete, nem működik megfelelően az immunrendszere, például HIV-fertőzötteknél, cukorbetegeknél, kemoterápiás kezelésben részesülőknél, vagy éppen azoknál, akik komoly antibiotikum-kúrán estek át.

A nyelőcsövet irritálhatja, így gyulladását is okozhatja az abba visszacsorgó gyomorsav. Bizonyos műtétek (például a gyomorszűkítés), gyógyszerek is irritálhatják a nyelőcsövet, emellett fokozhatják a gyomorsav termelődését, ez pedig jelentősen megnövelheti a nyelőcsőgyulladás kialakulását. A gyógyszerek közül azok is problémát okozhatnak, amelyek túl nagyok, nehezen lenyelhetőek, esetleg túl kevés folyadékkal veszik be őket, ezek ugyanis megtapadhatnak a nyelőcsőben - írja a HáziPatika.

A nyelőcsőt irritálhatja a dohányzás, a túl sok koffein, vagy a túl sok savas étel fogyasztása is. A nyelőcsőgyulladást különböző típusokba sorolhatják, attól függően, hogy mi okozza, milyen egyéb betegség társul mellé (például reflux, allergia, esetleg daganat).

A nyelőcsőgyulladás tünetei közé tartozik a fájdalmas, nehéz nyelés, a "gombócérzés" a torokban, a gyomorégés, a kellemetlen szájíz, a rekedtség, a torokfájás, a köhögés, az afta, a rossz szájszag, a hányinger és a hányás. A betegséget gasztroenterológus szakorvos állapíthatja meg.

A nyelőcsőgyulladás kezelésének megválasztásánál elsősorban az okokat kell kideríteni, és az alapján meghatározni a terápiát. A gyomorsav okozta nyelőcsőgyulladást például savlekötőkkel lehet kezelni, a fertőzések ellen pedig gyógyszert kell szedni. Amennyiben a nyelőcsőgyulladást időben felfedezik, akkor speciális étrenddel, gyógyszerekkel gyógyítható, de súlyosabb esetben, amikor a nyelőcsövön esetleg már hegek is keletkeztek, akár műtétre is szükség lehet. A nyelőcsőgyulladás kezelésénél rendkívül fontos a megfelelő étrend betartása.

A betegnek puha, könnyen emészthető ételeket javasolt ennie, kerülnie a zsíros, fűszeres, savas fogásokat, illetve azokat az ételeket, melyek gyomorégést okozhatnak. Az italok közül nem szabad fogyasztani teát, kávét, alkoholt, szénsavas üdítőket.

A nem kezelt nyelőcsőgyulladás hegesedéshez, fekélyekhez, akár a nyelőcső leszűküléséhez vezethetnek, és a krónikus nyelőcsőgyulladás akár Barrett-szindrómához, illetve a nyelőcsőrák kialakulásának megnövekedett rizikójához is vezethet.

Nincsenek megjegyzések