Mit kell tudni a vertigóról?

A vertigo a szédülés egyik típusa: olyan érzés, mintha egy körhintán ülve forogna velünk a világ, miközben egy helyben állunk. Egyfajta egyensúlyzavar - mit kell tudni róla, és mi okozhatja?
Két fő oka lehet

A vertigót okozhatja a belső fül fertőzése, begyulladása, de az is - különösen idősebb korban -, ha a belső fül félkörös ívjárataiban lerakódások alakulnak ki. Ilyenkor a fej mozgatása közben lépnek fel a panaszok - a kórképet BPPV-nek hívják.

Tünet, nem betegség

A vertigo önmagában nem betegség, hanem mindig valamilyen betegség tünete, így nem a szédülést, hanem a kiváltó okot kell kezelni. Bizonyos mérgezések, illetve bizonyos gyógyszerek szedése során is léphet fel vertigóhoz hasonló állapot.

Bizonyos emberek hajlamosabbak rá

Egy kutatás szerint a felnőttek nagyjából 40 százaléka legalább egyszer találkozik a vertigóval élete során, és a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. Vannak, akik hajlamosabbak a vertigóra másoknál, mert belső fülük másképp kommunikál testük többi részével - írja a hazipatika.

A migrén is okozhat vertigót

A migrénes fejfájás már önmagában szörnyű, de van olyan migrén is, amelynekfejfájáshelyett más tünetei vannak: például zavartság, egyensúlyvesztés és vertigo. Az ilyen "epizódok" lehetnek néhány percesek, de akár több órán át is tarthatnak. Aki rendszeresen szenved vertigótól, de más migrénes tünetei is vannak, érdemes lehet naplót vezetnie az epizódokról, mert így könnyebb lehet elcsípni az esetleges kiváltó okot.

Nem lehet megelőzni

Bizonyos cselekvések során - például repülés vagy jógázás közben - gyakoribb a vertigo, de általánosságban elmondható, hogy váratlanul jelentkezik, és túl sok mindent nem lehet tenni a megelőzése érdekében.

Kezelése a diagnózistól függ

A vírusfertőzés okozta vertigóra általában gyógyszert szoktak felírni az orvosok. Ha viszont kalciumlerakódás az ok, bizonyos fej- és testmozdulatokat szoktak javasolni, hogy a kristályok elmozduljanak.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog