Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Mit tegyünk csonthártyagyulladás esetén?

Sportolóknál, futóknál igen gyakori a csonthártyagyulladás: több fajtája van, és erős fájdalmakkal jár.
Mi okozza, és hogyan kezelhető?

Leginkább a sportolók szenvednek a csonthártyagyulladástól: fájdalmas probléma, amely kényszerszünetre küldi őket. A csonthártya ugyanis a fokozottan terhelt izmok tapadási pontjain húzásoknak van kitéve, sokszor egymás után.

Előbb csak izgalmi állapotba kerül a csonthártya, majd, ha tovább erőlködik a sportoló, előjön a csonthártyagyulladás, vagy periosztitisz. Sokan nem törődnek vele, mert valamiért szégyenlik, de egy idő után kénytelenek lesznek kezeltetni, és átmenetileg abbahagyni a futást vagy a sportot, amit végeznek.

A megerőltetésen túl, baleset vagy fertőzés is okozhatja a betegséget. A csonthártya az a szövet, mely a csontot borítja, puha felületet képezve rajta. Inak kapcsolódnak hozzá. Csonthártyagyulladás esetén begyulladnak a csontot körülvevő rostos kötőszövetek. Az okai gennykeltő baktériumok.

Ha csontja tört vagy sérült valakinek, akkor szövődményként is felléphet csonthártyagyulladás. Van egy másik fajtája is, melyet a stafilococcus baktérium okoz: ilyenkor a betegség lázzal, hidegrázással jár. A csonthoz tartozó ízületek környéke piros és duzzadt lesz, folyadék gyülemlik fel benne - írja a Napidoktor.

Mi a teendő csonthártyagyulladás esetén?

A csonthártyagyulladásra általában a pihentetést szokták javasolni. Emellett jegelni, borogatni kell a fájó részt – ezek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak -, valamint nem szteroid tartalmú kenőcsöket alkalmazni rá.

Érdemes a lábat felpolcolni, így a duzzanat képződését mérsékeljük! Aki csonthártyagyulladás miatt szenved, hordjon keménytalpú cipőt! Csontbetegségek, csontgennyesedés, gyulladás esetén szelíd gyógymódok is ajánlottak, így a fekete nadálytő vagy nadálylapu: a gyógynövény gyökerét régóta használják ezen problémák enyhítésére, mivel a duzzanatot megszünteti, és a hegesedést is meggátolja.

Régen is apróra vágva, ledarálva tejben főzték, majd kihűlve borogatást készítettek belőle, s egy ronggyal együtt a fájós testrészre rögzítették, napi egyszer. A borogatást több napon át lehet alkalmazni. A kurkuma szintén alkalmas a csonthártyagyulladás, illetve ízületi gyulladások tüneteinek enyhítésére.

Leginkább a kínai és az ájurvédikus orvoslás használja. A kurkumában fenilbutazon hatóanyag van, amely gyulladásgátló, de valószínűleg hisztaminszintjei miatt is van meg benne az erős gyulladásgátló hatás.

Meg lehet előzni?

Akik sportolnak, jól tudják, hogy bemelegítés nélkül nem szabad edzeni: a megfelelő bemelegítés arra is alkalmas, hogy a csonthártyagyulladást megelőzzük! Fussunk puha terepen! Nem szabad ezen felül a lábat túlerőltetni!

Javasolt az inak nyújtására, valamint az alsó végtag elülső részén levő izmok erősítésére egy gyakorlat: üljünk le székre vagy asztalra, a lábfejre, egy bokára rögzíthető súlyt helyezzünk! Térdhajlítás nélkül mozgassuk a lábfejet le és fel!

Partnerrel is végezhető a gyakorlat: kérjük meg, hogy a lábfejet nyomja lefelé! Kiválóak az alsó végtag erősítésére a gumiszalaggal végzett gyakorlatok. A szalag egyik végét a lábfejre kössük, a másikat pedig egy nehéz tárgyhoz, amely nem mozdul el! A lábat ezután fel és le, illetve ide-oda mozgassuk, ezzel egyidejűleg több izmot is erősítünk. Általában orvos is ajánlja, hogy viseljünk mozgáskontrollt biztosító lábbelit, és talpbetétet.

Nincsenek megjegyzések