Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Nyitott szájjal aludni veszélyes

Sokkal nagyobb veszélyben vannak azoknak a fogai, akik nyitott szájjal alszanak, mert megváltozik a száj nyálkahártyájának savassága, ráadásul a nyitott szájjal alvás egyéb problémák, például a kellemetlen szájszag rizikóját is növelik.
Ha valaki a száján keresztül veszi a levegőt alvás közben, azzal kiszáríthatja a száj nyálkahártyáját, így nem lesz a szájában elegendő nyál. A nyál a száj megfelelő kémhatásának biztosításához szükséges, vagyis ahhoz, hogy a szájüreg ne váljon túlságosan savassá. A nyál emellett a kártékony baktériumok "kiöblítéséért" is felelős, ezek a mikrobák felelősek például a kellemetlen lehelet vagy az ínygyulladás kialakulásáért - írja a HáziPatika.

Az új-zélandi University of Otago szakemberei egy új kutatásban most bizonyították, hogy aki nyitott szájjal alszik, annak a szája sokkal savasabb, így jóval nagyobb esélye van a fogszuvasodásnak, valamint a fogérzékenység kialakulásának is. Ennek ráadásul két oka is van: a savas környezet közvetlenül is roncsolja a fogak zománcrétegét, emellett a mikrobák elleni küzdelem sem lesz olyan hatékony.

A kutatók 10 egészséges önkéntest vontak be a kísérletbe, akiknek megmérték a szájüregi hőmérsékletét, illetve azt is, hogy milyen volt a szájuk kémhatása. Ezután több éjszakát is végig kellett aludniuk, vagy "normálisan", vagyis csukott szájjal, vagy pedig egy speciális orrcsipesszel, ami arra kényszerítette őket, hogy a szájukon keresztül vegyék a levegőt. Az önkéntesek szájának hőmérsékletét és pH-értékét folyamatosan mérték ez idő alatt. A kísérlet összesen négy éjszakán keresztül tartott.

Úgy találták, hogy az átlagos napközbeni pH-érték 7,3 volt, ez alvás közben 7-re csökkent. Azonban ha nyitott szájjal aludt valaki, akkor a pH-értéke átlagosan 6,6-ra változott - ez pedig jóval alacsonyabb, vagyis savasabb a normálisnál. A kémhatás esetenként 3,6-ra is csökkenhetett, ami jóval az alatt a határ alatt van, amelynél a fogzománc károsodni kezd.

"Normális, hogy alvás közben folyamatosan és lassan csökken a száj kémhatása, de azoknál, akik nyitott szájjal alszanak, sokkal jelentősebb ez a változás" - mondta Joanne Choi, a kutatás vezető szerzője. "Ez az első olyan kutatás, mely folyamatosan figyelte a szájunk éjszakai kémhatásának változásait. Ha tehát valaki a száján keresztül veszi a levegőt alvás közben, azzal rosszabb fogakat kockáztat."

Nincsenek megjegyzések