Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Öngyilkossághoz vezethet az agyrázkódás

Háromszorosára növelheti az öngyilkosság kockázatát az agyrázkódás egy nagy esetszámmal végzett kanadai tanulmány szerint.
A kutatás korábbi vizsgálatok eredményeit igazolja, melyek szerint az agyrázkódás az orvosi képalkotó eljárások előtt rejtve maradó, tartós fiziológiai elváltozásokat okozhat. Ilyen lehet a jó közérzetért felelős szerotonin zavara a hormonháztartásban – derül ki a tanulmányból, amely a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelent meg.

A tudósok majdnem negyedmillió olyan páciens kórtörténetét vizsgálták meg, akik a kanadai Ontario tartományban az elmúlt húsz évben agyrázkódást szenvedtek el. Nem elemezték azokat az eseteket, melyek súlyosságuk miatt kórházi kezelést igényeltek.

“A betegek általában középkorú felnőttek, nem élsportolók. Az agyrázkódások általában nem meccsen, hanem például vezetés közben, koccanáskor történnek, vagy ha elvétenek egy lépést és megcsúsznak a lépcsőn, vagyis az élet mindennapi tevékenységei közben” – mutatott rá Donald Redelmeier, a Torontói Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Mint kiderült, a vizsgált páciensek közül 660-an lettek öngyilkosok, ami évente százezerből 31 ember halálát, vagyis az országos átlag háromszorosát jelenti.

Az öngyilkosságok átlagosan hat évvel az agyrázkódás után következtek be. A kockázat a kutatás szerint független a korábbi pszichés állapottól vagy demográfiai tényezőktől.

“Mivel az agyrázkódás után hamar megszűnnek a tünetek, a szédülés vagy a fejfájás, az orvosok hajlamosak alábecsülni végzetes hatásait” – véli a szakértő.

Bár egyelőre nem ismerik az agyrázkódás és az öngyilkosság közötti összefüggés okait, Redelmeier szerint legalább három magyarázat lehetséges. Az agyrázkódást elszenvedők egy részénél lehet már valamilyen probléma, ami növelheti az öngyilkosság és a depresszió kockázatát.

“Megvizsgáltuk azt a csoportot is, amelyiknél semmilyen korábbi problémát, pszichiátriai kórtörténetet nem találtunk, és még így is szignifikánsan nőtt az öngyilkosság esélye, tehát másnak is kell a háttérben lennie. Valószínű, hogy az agyrázkódás olyan agyi sérüléseket – például gyulladásokat – okozhat, amelyek sosem gyógyulnak meg teljesen” – magyarázta Redelmeier.

Az orvos szerint a harmadik lehetőség, hogy egyes betegek nem várják meg a teljes gyógyulást, mielőtt visszatérnének a korábbi életükhöz, ez feszültséghez, csalódáshoz vezet, ami végül depressziót, öngyilkosságot okozhat.

A kutatás a jéghegy csúcsa. “Csak a legszélsőségesebb eseteket vizsgáltuk, az öngyilkosságokat. Rajtuk kívül ott vannak azok, akik megkísérlik az öngyilkosságok, azok a százak, akik gondolnak rá és ezrek, akik depressziótól szenvednek” – mondta Redelmeier.

Nincsenek megjegyzések