Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Vesd be a nagyi praktikáit felfázás ellen!

Komoly kellemetlenségeket tud okozni a felfázás, bár vannak jó gyógyszerek, nem árt olykor a nagymamáink módszereit is bevetni a panaszok enyhítésére.
Nem a legkellemesebb érzés, ha valaki felfázik. Először csak azt vesszük észre, hogy gyanúsan gyakran kell meglátogatnunk a mellékhelyiséget, majd az egyre nehezebb vizelést fájdalom is kíséri, alhasi panaszok jelentkeznek. Ilyenkor bizony “baj van”  ezek a felfázás tipikus tünetei - írja a Napidoktor.

Nem árt gyorsan cselekedni, hogy jobban érezzük magunkat, hiszen a probléma több napra is elronthatja a programjainkat. A nőknél gyakoribb a felfázás, de a férfiak is szenvedhetnek tőle. A hölgyek nagyobb érintettségének oka egyszerű, a női húgyvezeték ugyanis rövidebb, megkönnyítve, hogy a baktériumok és a hideg feljusson rajta.A gyógyszerek mellett érdemes a házi praktikákat is kipróbálni a felfázás tünetei ellen. Ne várjuk meg, hogy továbbterjedjen a gond, és esetleg már veseproblémát is okozzon, melyet magas láz és rosszullét kísérhet.

A felfázás, hólyaghurut, a hólyaggyulladás, húgyúti fertőzés esetén számos, régóta ismert gyógynövény használható, melyekből könnyen és gyorsan készíthetünk remek gyógyteát vagy ülőfürdőt.

Többnyire gyulladásgátló, vizelethajtó és görcsoldó hatásuk van.

Lássuk, melyek a legalkalmasabbak a felfázás kezelésére:

Teának és fürdőnek is használhatjuk a csalánt, az aranyvesszőt, a medveszőlőt, a közönséges borókát, a nyírfa kérgét és levelét, a mentát és változatait, a kakukkfűt, levendulavirágot, orvosi székfűt, kerti izsópot, ánizst, édesköményt, valamint a zsurlót. Igyunk sok vizet és teát, a sok folyadék ugyanis “átmossa” a vesét és a húgyutakat, tisztítja őket, eltűnnek a lerakódások és a vizelet is hígul. A baktériumoknak kevesebb esélye lesz szaporodni. A csalántea különösen jó vízhajtó. Ha makacsabb felfázásról van szó, a zsurlós ülőfürdő igen jó szolgálatot tehet.  Fürdőt csinálhatunk konyhasóval is: egy kiló sót szórjunk a teli meleg vizes kádba, és nagyjából fél órát maradjunk a vízben.

Borogatás és megelőzés

Hólyaghurut, felfázás ellen kiváló módszer a borogatás is. Készülhet kamillateából, cickafarkfűből, szénavirágból, de konyhasóval is: 3-4 evőkanálnyi sót kell egy liter vízhez adni, majd a borogató ruhát belemártani. Legyen elég meleg, de ne süssön a víz. A borogatást ezután helyezzük a hólyag, petefészek területére. Felfázás idején kerüljük az erős fűszereket, mert ugyan a vizelettel ürülnek, de a nyálkahártyát izgatják. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és krumplit!

Előzzük meg!

Természetesen tehetünk érte, hogy ne is történjen meg a baj.  Azzal, ha az időjárásnak megfelelően öltözünk, rétegesen, és a fontos szerveket jól takarjuk, megelőzzük, hogy felfázzunk. A hólyaghurut ellen de ez egyébként is javasolható, hogy  igyunk sok vizet, hogy rendszeresen átmossuk a hólyagot. Ne teremtsünk okot a megfázásra, ha hideg helyre kerülünk, vagy uszodában vagyunk, minél előbb szárítkozzunk, melegedjünk meg. Ne járkáljunk hűvösben mezítláb, otthon se. Kerüljük a huzatot is!

Nincsenek megjegyzések