Breaking News

Házi zsemle és cipó burgonyapehellyel

Hozzávalók:

    2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó készítéséhez:
    5,4 dl langyos víz
    öreg tészta
    2 evőkanál só
    4 evőkanál olaj
    1 kiskanál ételecet
    4 evőkanál burgonyapehely
    85-90 dkg finomliszt
    1 evőkanál cukor
    1 csomag száraz élesztő
    Az öreg tésztához (1 nappal előbb kell elkészíteni!):
    25 dkg liszt
    1,5 dl langyos víz
    pici cukor
    kevés élesztő

Elkészítés:

Az öreg tésztát előző este elkészítem: a hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem, és hagyom megkelni, sőt túlkelni.

Másnap reggel kenyérsütőgépbe teszem a tészta hozzávalóit és az öreg tésztát is, és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom, félbevágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

A sütőt bekapcsolom 40 C fokra, és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel, és betolom a sütőbe 50 percre kelni.

Ha megkeltek, kiveszem őket, a sütőt tovább melegítem 200 C fokra. A cipócskákat újból lekenem vízzel, meghintem pirított napraforgómaggal az egyik tepsit, a másikat mákkal. Lespriccelem az egész tepsit vízzel, majd amint a sütő felmelegedett, betolom őket, és 22-25 perc alatt készre sütöm. Elég, ha szép világosbarna a teteje.

Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.

Nincsenek megjegyzések