Házi zsemle és cipó burgonyapehellyel
Hozzávalók:
2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó készítéséhez:
5,4 dl langyos víz
öreg tészta
2 evőkanál só
4 evőkanál olaj
1 kiskanál ételecet
4 evőkanál burgonyapehely
85-90 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
Az öreg tésztához (1 nappal előbb kell elkészíteni!):
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
pici cukor
kevés élesztő
Elkészítés:
Az öreg tésztát előző este elkészítem: a hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem, és hagyom megkelni, sőt túlkelni.
Másnap reggel kenyérsütőgépbe teszem a tészta hozzávalóit és az öreg tésztát is, és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.
Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom, félbevágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A sütőt bekapcsolom 40 C fokra, és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel, és betolom a sütőbe 50 percre kelni.
Ha megkeltek, kiveszem őket, a sütőt tovább melegítem 200 C fokra. A cipócskákat újból lekenem vízzel, meghintem pirított napraforgómaggal az egyik tepsit, a másikat mákkal. Lespriccelem az egész tepsit vízzel, majd amint a sütő felmelegedett, betolom őket, és 22-25 perc alatt készre sütöm. Elég, ha szép világosbarna a teteje.
Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.
2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó készítéséhez:
5,4 dl langyos víz
öreg tészta
2 evőkanál só
4 evőkanál olaj
1 kiskanál ételecet
4 evőkanál burgonyapehely
85-90 dkg finomliszt
1 evőkanál cukor
1 csomag száraz élesztő
Az öreg tésztához (1 nappal előbb kell elkészíteni!):
25 dkg liszt
1,5 dl langyos víz
pici cukor
kevés élesztő
Elkészítés:
Az öreg tésztát előző este elkészítem: a hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem, és hagyom megkelni, sőt túlkelni.
Másnap reggel kenyérsütőgépbe teszem a tészta hozzávalóit és az öreg tésztát is, és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.
Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom, félbevágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
A sütőt bekapcsolom 40 C fokra, és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel, és betolom a sütőbe 50 percre kelni.
Ha megkeltek, kiveszem őket, a sütőt tovább melegítem 200 C fokra. A cipócskákat újból lekenem vízzel, meghintem pirított napraforgómaggal az egyik tepsit, a másikat mákkal. Lespriccelem az egész tepsit vízzel, majd amint a sütő felmelegedett, betolom őket, és 22-25 perc alatt készre sütöm. Elég, ha szép világosbarna a teteje.
Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése