Gyógyító aszalt gyümölcsök
A gyors nasinak számító aszalt gyümölcsök még az egészségünknek is jót tesznek. Lássuk, melyeket érdemes a leginkább választani!
CSONTRITKULÁS: Mazsola
A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán
átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális
csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.
KIMERÜLTSÉG: Datolya
Kimerültség esetén általában nagyon megkívánjuk a cukros ételeket. A
datolya azért jó választás, mert viszonylag alacsony a glikémiás indexe,
vagyis lassan szabadítja fel cukortartalmát, így édessége ellenére
állandó energiaszintet biztosít.
KÖSZVÉNY: Aszalt meggy
A meggyben előforduló antocianinok számos gyulladásos megbetegedés,
köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót
tesznek.
MAGAS VÉRNYOMÁS: Aszalt kajszibarack
Az aszalt kajszi háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és
nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat
azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadék visszatartó hatását.
Azért jobb aszalt formában fogyasztani a kajszibarackot, mert így többet
meg tudunk enni a gyümölcsből, vagyis nagyobb mennyiségű tápanyagot
tudunk bejuttatni a szervezetünkbe.
HÚGYHÓLYAG-FERTŐZÉS: Aszalt áfonya
Ha valaki hajlamos a hólyagfertőzésre (minden ötödik nő évente
legalább egyszer tapasztal húgyúti panaszokat), érdemes aszalt áfonyát
nassolnia. Egy amerikai kutatás azt mutatta, hogy kétmaréknyi (42,5
gramm) fogyasztása csökkentette az E. coli baktérium
„tapadóképességét” a fertőzött nők vizeletmintáiban. Mivel a baktérium
így kevésbé képes megtapadni a hólyag falán, ritkábban alakul ki húgyúti
fertőzés. Ezt a jótékony hatást a gyümölcsben fellelhető
proantocianidin okozza.
SZÉKREKEDÉS: Aszalt szilva
A nagyinak igaza volt: a legújabb kutatás szerint naponta kétszer hat
darab (50 gramm) aszalt szilva hatékonyabban enyhíti a székrekedést,
mint az ispaghula hashajtó hatóanyag. A lazább székletet a gyümölcs
szorbitoltartalma biztosítja.
VÉRSZEGÉNYSÉG: Füge
Négy szárított füge a vérszegénységet megelőző napi vasszükséglet
egynegyedét tartalmazza. A maximális hatás érdekében narancslével
készült kompótként érdemes fogyasztani, mert a C-vitamin fokozza a
növényi eredetű vas felszívódását.
Forrás: medipress
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése