Breaking News

Tojás-, szója-, tej- és lisztmentes ételek

Aki ételallergiás, tudja, hogy a különböző mentes ételek elkészítése nem egyszerű. A kezdeti nehézségek után persze minden rutinná válik, de az új ötletek mindig elférnek a konyhában. Nézzünk most néhány tojás-, szója-, tej- és lisztmentes, kímélő ételt!


Az ételallergia modern korunk betegsége, mely nagyrészt okolható immunrendszerünk gyengeségének. A leghatásosabb kezelés a probléma megoldására a diéta, azaz az allergiát okozó alapanyagok elkerülése, de ez komoly kihívást jelent a konyhában. Egy ételallergia is igen komoly fejtörést tud okozni, hát még, ha több is van egy családon belül. A változatos ételkészítés számukra is ugyanolyan fontos, ezért az új ötletek és receptek mindig jól jönnek. Kedvezzünk most a tojás-, szója-, tej- és lisztérzékenyeknek, és nézzünk néhány kímélő ételt a számukra! Még az epebajosoknak is jól jöhetnek!

Körtés édeskömény saláta
Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 személyre:

    1 nagy édesköménygumó vékonyan szeletelve
    1 fehérhagyma vékonyan felkarikázva
    1 nagy körte kockákra vágva
    fél római saláta kis darabokra tépve

Az öntethez:

    2-3 evőkanál friss citromlé
    3 evőkanál extra szűz olívaolaj
    1 csapott evőkanál finomra vágott kapor
    1 kávéskanál reszelt citromhéj
    1 teáskanál akácméz
    só, bors

Az édeskömény előkészítése: a gumó felső végéről levágjuk a szárvégeket, az aljáról pedig egy szeletet, épphogy csak a végét. Ezután felülről lefelé kettévágjuk a gumót. Mindkét félből kivágjuk, és eldobjuk a torzsáját, majd a megmaradt rész rétegeit alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és vékony szeletekre vágjuk. Az öntet hozzávalóit alaposan kikeverjük. Egy nagy salátástálban összekeverjük a hagymát, a körtekockákat, az édesköményt és a római salátát. Meglocsoljuk az öntettel, és hagyjuk az ízeket összeérni. Ez a saláta üde, friss ízeivel kitűnő előétel, de fogyaszthatjuk sült szárnyashoz, halhoz könnyű köretként is.

Zelleres-almás pulykamell pirított zöldségekkel
Elkészítési idő: 40-45 perc

Hozzávalók 4 személyre:
A húshoz:

    40 dkg pulykamell vékony szeletekre vágva
    30 dkg zellergumó durvára reszelve
    30 dkg alma durvára reszelve
    15 dkg pirított földimogyoró apróra törve
    fél kávéskanál friss gyömbér reszelve
    3 evőkanál szűz olívaolaj

A zöldségekhez:

    30 dkg káposzta vékony szeletekre vágva
    30 dkg sárgarépa vékony szeletekre vágva
    1 póréhagyma karikákra vágva
    3 evőkanál szűz olívaolaj
    1 kávéskanál tengeri só

A pulykamellet megmossuk, majd kiklopfoljuk. A zellergumót, az almát és a mogyorót összekeverjük, sózzuk, és őrölt gyömbérrel fűszerezzük. Ezt követően a tölteléket ráhalmozzuk a húsra, majd feltekerjük, és a hajtásnál megtűzzük. A húst az olajon, kíméletesen, legalább 15 percig forgatva sütjük, hogy jól megpuhuljon, majd felszeleteljük. Köretnek a zöldségeket az olajon megpirítjuk.

Mandulakrémmel töltött sült alma
Elkészítési idő: 40-45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

    5 dkg olvasztott ghí (tisztított vaj)
    10 dkg őrölt mandula (forgácsból a legegyszerűbb)
    5 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack (lehetőleg kénezetlen)
    2 evőkanál folyékony méz
    4 alma
    fél citrom leve
    2 dl rizstejszín

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Kb. 1 dkg ghível kenjünk ki egy akkora tűzálló tálat, amelyben pont elférnek majd a fél almák. Tegyük tálba az őrölt mandulát, az aszalt barackot, a mézet és a maradék olvasztott ghít. Alaposan keverjük össze. Az almákat hosszában vágjuk ketté, vájjuk ki a magházukat, és a vágott felületet kenjük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg. Töltsük meg a mandulás keverékkel, és 25-30 perc alatt süssük meg. Egy kis rizstejszínnel leöntve tálaljuk.