Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A gazdagabb nők terhesen is isznak

Egy nemrég végzett felmérés szerint a középosztálybeli nőknek nagyobb eséllyel lehetnek koraszülött és alacsony születési súllyal világra jött gyermekeik, a terhességük alatt elfogyasztott nagymennyiségű alkohol miatt.
 
A vizsgálatot végző kutatók szerint a terhes nők több mint fele fogyaszt az ajánlott alkoholmennyiségnél többet. Érdekes módon az idősebb, egyetemet végzett, gazdag környéken élő fehér nők sokkal hajlamosabbak voltak túllépni az ajánlott alkoholmennyiséget, mint kevésbé tehetős társaik.

A Leeds Egyetem vizsgálatai szerint azok, akik a heti ajánlott két egységnél több alkoholt fogyasztottak, kétszer nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött vagy alacsony születési súllyal világra jött gyerekeknek.

Az Egészségügyi Minisztérium jelenlegi ajánlásai hetente egy-két egységnyi alkoholt (ez nagyjából egy pohár bornak felel meg) engedélyeznek a terhes nőknek. A vizsgálatban részt vett nők azonban átlagosan négy egységnyi alkoholt fogyasztottak hetente az első trimeszter alatt, majd ezt a mennyiséget két egységre csökkentették a második trimeszterben.

A kutatásban összesen 1264 nem veszélyeztetett terhes leedsi nő vett részt. Az édesanyákat alkoholfogyasztási szokásaikról kérdezték a terhességet megelőző időszakban, és a terhességük alatt is. A született gyerekek 13 százaléka született alacsony születési súllyal; 4,4 százalékuk súlya volt jóval alacsonyabb a vártnál, és 4,3 százalékuk volt koraszülött. A későbbi káros következmények leginkább az első trimeszterben, valamint a fogantatást megelőző időszakban elfogyasztott alkoholmennyiséggel voltak összefüggésbe hozhatók.

– Érdekes, hogy a tehetősebb nők körében volt leginkább megfigyelhető a terhességi alkoholfogyasztás – nyilatkozta Andrew Whitelaw, a Bristol Egyetem professzora. – Főleg azért, mert máskülönben az ebbe a csoportba tartozó nők esetében a legalacsonyabb a szülési komplikációk kialakulásának esélye.

– További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy létezik-e egyáltalán olyan, hogy biztonságos alkoholmennyiség – nyilatkozta Dr. Ron Gray, az Oxford Egyetem munkatársa. – Addig azonban minden nő jobban tenné, ha követné a brit tiszti főorvos ajánlásait, és a terhesség alatt egyáltalán nem fogyasztana alkoholt – idézte a kutatót a MediPress

Forrás: Ötvenentúl.hu