Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Könnyítsük meg a nagytakarítást

Mielőtt nekiállunk a tavaszi nagytakarításnak, a legfontosabb, hogy mindent a helyére rakjunk, semmi ne legyen elöl: a könyvek kerüljenek vissza a polcra, a ruhák a szekrénybe, a koszos edényeket mosogassuk el, tegyük a helyükre.

A dohányzóasztal tele van régi újságokkal, szórólapokkal? Válogassuk át, gondoljuk végig, érdemes-e a teljes lapszámot megtartani, vagy elég csak a lényeges részeket „kiszabni" belőlük. Ezután döntsük el, mit akarunk a rendrakással elérni, milyen sorrendben szeretnénk haladni, majd azt, hogy az egészre összesen hány órát, esetleg napot szánunk. Végül osszuk fel az időt kisebb egységekre, például: a porszívózásra 10 percet szánunk, a konyhában két órát szeretnénk tölteni, stb. Akkor ugyanis, ha időre kell teljesítenünk, sokkal hatékonyabbak vagyunk. Megterveztük a sorrendet és időbeosztást? Kezdődhet a munka!

Nappali

A falakat, a mennyezetet pókhálózzuk le, a képkereteket töröljük le. A bútorokhoz, elektromos készülékekhez használjunk mikroszálas törlőkendőt.

Bögrék nyomának eltüntetéséhez keverjünk el hat evőkanál ecetet fél pohár vízzel, mártsunk bele rongyot, s dörzsöljük át a fa asztallapot.

Szagtalanítsuk a szőnyeget: szórjunk rá kukoricalisztet, néhány óra elteltével keféljük át, majd porszívózzuk ki.

A fabútorokat egy pohár ecet, két evőkanál olaj keverékével ecseteljük át. Amikor megszáradt, ronggyal polírozzuk tükörfényesre.

Konyha

A piszkos fugát egy régi, elhasznált fogkefe és egy kis klór-víz keverékkel (1:4 arányban) újra könnyedén fehérré varázsolhatjuk.

Pakoljunk ki mindent a szekrényekből. Mielőtt az edényeket visszahelyeznénk, univerzális mosószerrel alaposan töröljük át a belsejét.

A súrolószer megkarcolhatja a mosogatót. Helyette forrázzunk le néhány ág rozmaringot vagy kakukkfüvet, hagyjuk egy-két órát állni, majd éjszakára öntsük fel a főzettel a mosogatótálcát.

Hálószoba

Kezdjük a függönnyel és a karnissal. Ha a függönyt lehet mosógépben mosni, tegyük meg, a mosóporhoz keverjünk előtte egy zacskó sütőport is. Miután lejárt a mosás, minél előbb vegyük ki a dobból, hogy ne gyűrődjön meg. A karnist töröljük le. Tisztítsuk meg az ablakokat!

Húzzuk le az ágyneműt, a matracot porszívózzuk ki. Ha szükséges, a foltokat vízzel és kézi mosószerrel távolítsuk el. A párnákat és takarókat, ha lehet, mossuk ki mosógépben. Fordítsuk el az ágyat, és mossuk le a keretet is.

Fürdőszoba

A penészt a fugáról néhány csepp ecet és szódabikarbóna keverékével, a vízkövet és a szappanmaradékot 1:1 arányú vizes-ecetes oldattal távolíthatjuk el a csempéről, a mosdóról, a kádról.

A szőnyegeket és a kádkilépőt mossuk ki mosógépben. Amennyiben  penészfoltot fedezünk fel rajta, mosás előtt áztassuk tíz percre 4:1 arányú víz-klór keverékbe.

Ne költsünk drága vécétisztítókra. Hetente egyszer dobjunk két műfogsortisztító tablettát a kagylóba, hagyjuk állni minimum 20 percig, majd WC-kefével alaposan súroljuk át a vécé belsejét, végül öblítsük le.