Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Fehér kenyér, felvágott: a legrosszabb reggeli

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a reggeli az egészségünkhöz: számtalan kutatás bizonyította már a pozitív hatásait. Nem mindegy azonban, hogy mit eszünk. Néhány étel ugyanis többet árthat, mint amennyit használ - lássuk, melyek ezek.
A reggelizésnek nagyon sok előnye van, például felpörgeti az anyagcserénket az egész éjszakai koplalás után, segít megtartani vagy éppen csökkenteni a testsúlyunkat, segíti az immunrendszerünk munkáját is. Azonban néhány étel éppen ellenkezőleg hathat, érdemesebb ezeket elkerülni reggelente, vagy egészségesebb fogásokat választani helyettük.

Az édesített müzlik, reggeli pelyhek cukorban, szénhidrátban igen gazdagok, emiatt nagyon könnyen és gyorsan megemelik a vércukorszintet, azonban nagyon gyors "zuhanást" is okozhatnak. Ennek következményeként később sokkal éhesebbek leszünk, még több szénhidrátra és cukorra vágyhatunk. A túlzott szénhidrátfogyasztásnak, illetve az ingadozó vércukorszintnek súlyos következményei lehetnek, például állandó farkaséhség, elhízás, illetve az azzal összefüggő metabolikus szindróma és egyéb krónikus betegségek. 

A reggeli pelyhek helyett válasszunk zabpelyhet vagy házilag készített müzlit, a készen vásárolt müzlik közül pedig válasszunk olyat, amelyben nincs túl sok édes ízesítő anyag, például csokoládé vagy aszalt gyümölcsök.

A magas szénhidrát- és alacsony rosttartalom miatt egyáltalán nem javasolt fehér kenyeret, vagy finomított lisztből készült péksüteményeket enni - sajnos, a legtöbb készen megvásárolható szendvics ezeket használja alapként. Sokkal jobban járunk, ha teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt választunk, ezeknél ugyanis (bár a szénhidráttartalmuk nem elhanyagolható), a rosttartalomnak köszönhetően kiegyensúlyozottabban szívódnak fel a szervezetünkben, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. Emellett pedig értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak.

Az ízesített joghurtok nemcsak cukorral vannak tele, de ízfokozókkal és egyéb mesterséges adalékanyagokkal is. Ezek pedig akár allergiás tüneteket is kiválthatnak az arra érzékenyeknél, nem is beszélve arról, hogy a rengeteg cukor "kioltja" a joghurt egészségességét. 

A natúr joghurtban sok kalcium és protein található, valamint jócskán tartalmaz olyan probiotikumokat, melyek segítenek fenntartani a bélflóránk egyensúlyát. Jobban járunk tehát, ha a natúr joghurtot otthon ízesítjük, például friss gyümölccsel.

Akárcsak a fehér lisztből készült kenyér, az egyik legáltalánosabb reggeli étel a felvágott: sokak számára elképzelhetetlen az első étkezés szalámi vagy párizsi nélkül, de van, aki főtt virslit vagy sült kolbászt szeret enni. Ezek a feldolgozott élelmiszerek nagyon sok sót és adalékanyagot tartalmaznak, emellett több kutatás is bizonyította, hogy a feldolgozott húsok növelhetik bizonyos típusú daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Ha nem tudunk lemondani a húsról reggelente, válasszunk házi készítésűt vagy olyat, amelyben minél kevesebb adalékanyag van, de kipróbálhatjuk a szendvicsünket főtt, párolt vagy sült hússal is.

A reklámok szerint a reggeli nem lehet teljes egy nagy pohár gyümölcslé nélkül, azonban a gyümölcslé nem más, mint folyékony cukor. A gyümölcsléből ugyanis hiányoznak a rostok, amelyek a gyümölcsöket kiegyensúlyozottabb energiaforrássá teszik (hiszen a rostoknak köszönhetően nehezebben szívódnak fel a szénhidrátok), ráadásul az egész gyümölcsnél jóval kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. 

Ha tehetjük, préseljük otthon, frissen a gyümölcslevet, és ebből se igyunk meg túl nagy (2 dl-nél több) mennyiséget. A legjobb választás azonban, ha a gyümölcsöt egészben esszük!

Nincsenek megjegyzések