Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Ami 40 felett kötelező

Egy vezető szívsebész szerint 40 év fölött mindenki számára kötelezővé kellene tenni a koleszterincsökkentő hatású sztatinok szedését.
Sir Magdi Yacoub professzor, aki a világon jelenleg a legtöbb szívműtétet elvégzett szakember, állítja, hogy a kétes hírnevet szerzett gyógyszer jótékony hatásai messze felülmúlják a szedésével járó kockázatokat, és hogy "őrültség lenne tovább korlátozni az elérhetőségét".

Az Imperial College London professzora ráadásul úgy véli, szorgalmazni kellene, hogy a sztatinok recept nélkül is elérhetőek legyenek. Bár a sztatinok évente többezer ember életét mentik meg a szívrohamok és agyi érkatasztrófák megelőzésével, a megítélésük vitatott, ez pedig főként a káros mellékhatásaiknak köszönhető.

Egy, a British Medical Journal című tudományos szaklapban nemrég megjelent cikk szerint a szer minden ötödik betegnél máj- és vesebetegségeket, valamint cukorbetegséget válthat ki. A cikket azóta az Oxford Egyetem szakértőinek tiltakozási miatt visszavonták - a szakértők szerint ugyanis a mellékhatások csak huszadannyira gyakoriak, mint azt a cikkben állítják.

Sir Rory Collins szerint csak minden századik páciens esetében jelennek meg mellékhatások, és emiatt nem érdemes rémítgetni a betegeket. Sir Magdi biztos benne, hogy a szerek szedésének korlátozása beláthatatlan következményekkel járna.

"A sztatinok nem csak a szívroham és az agyvérzés, de a rák és a demencia megelőzésében is sokat segíthetnek, így nem érdemes még csak gondolni se arra, hogy abba kellene hagyni a szedésüket." "Sőt, valójában könnyebben elérhetővé kellene tenni őket, főleg a 40 év felettiek számára. Az lenne a legjobb, ha recept nélkül hozzá lehetne jutni a sztatinokhoz."

"Ezek a szerek már 25 éve a piacon vannak, így ismerjük a hosszú távú hatásaikat is. Azok alapján is világosan látszik, hogy a szedésükkel járó előnyök messze felülmúlják az esetleges kockázatokat."

Jelenleg azok kaphatnak sztatinokat az orvosi ellátás során, akiknek 20 százaléknál nagyobb esélyük van a szívroham tíz éven belüli kialakulására.