Breaking News

A dió jótékony hatása a bőrre, hajra és egészségre 15 pontban

A dió nagyon jó hatással van a bőrre és a szervezetre, ezért sok smink- és bőrápoló termék hozzávalója is. Számos sampon tartalmaz diókivonatot és dióolajat, mivel ezektől egészségesebb és fényesebb lesz a haj.
A dió egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. A szív:

Ha eltávolítja a dió héját, akkor a dió hűtőben akár 6 hónapig is eláll. A diót akár le is fagyaszthatja egy légmentes tartóban, és egy éven belül bármikor felhasználhatja. A dió általában elég könnyen elnyeli más élelmiszerek ízét, ezért fagyasztáskor és a hűtőben tároláskor mindig bizonyosodjon meg róla, hogy nem érintkezik hagymával, káposztával vagy hallal.

A dióban lévő magas omega-3 zsírsav szint miatt a dió jó hatással van a szív- és érrendszerre. A tanulmányok bizonyítják, hogy napi néhány szem dió csökkenti a vérnyomást. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben található „rossz” koleszterin mennyiségét és serkentik a „jó” koleszterin termelését.

Az immunrendszer:

A dió az immunrendszerre is jó hatással van, mivel a bennük található magas antioxidáns szinttől egészséges marad az immunrendszer, valamint az antioxidánsok megelőzik a betegségek kialakulását is. Naponta fogyasszon néhány szem diót, hogy egészséges maradjon.

2. Egészséges agy:

A dióban lévő omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak az agyra, mivel a segítségükkel az idegrendszer szabályosabban működik, illetve a memória is fejlődik.

3. Mellrák:

Egy 2009-es tanulmány szerint napi néhány szem dió elfogyasztása csökkenti a nagyon gyakran kialakuló mellrák esélyét.

Gyulladással járó betegségek:

Az olyan gyulladással járó betegségekre, mint az asztma, az ízületgyulladás és ekcéma, jó hatással van a dióban található zsírsav.

4. Egészséges csontok:

A dió olyan fontos zsírsavat tartalmaz, amit alfa-linolénsavnak neveznek. Ez az alfa-linolénsav és a hozzá tartozó vegyületek erősebbé és egészségesebbé teszik a csontokat. A dióval együtt azonban omega-3 zsírsav is kerül a szervezetbe, ami csökkenti a gyulladást, és hozzájárul az erős csontok kialakulásához is.

5. Jobb alvás és a stressz:

A dió melatonint tartalmaz, ami a jobb alvással áll összefüggésben. Az omega-3 zsírsav pedig csökkenti a vérnyomást, így segít a stresszoldásban.

6. Terhesség:

Azok, akik várandósak, sokat profitálhatnak a dió rendszeres fogyasztásából. A dió B-vitamin complex vegyületeket tartalmaz, amelyekben folsav, riboflavin és tiaminban. Ezek nem csak a várandós nők számára létfontosságúak, hanem a magzat számára is.

7. Székrekedés és emésztőrendszer:

A dió gazdag rostokban, ezért az emésztőrendszer jobban funkcionál tőle. Minden emberi szervezetnek szüksége van a napi rost-bevitelre, hogy a belek megfelelően működjenek. Általában a proteinben gazdag élelmiszerek, mint például a hús és a tejtermékek, rostban szegények. Viszont a dió fogyasztásával távol tarthatók az emésztési problémák és a belek is megfelelően működnek tőle. 

Dió az egészséges és gyönyörű bőrért:

8. Késlelteti a bőr öregedését:

A dió jó hatással van a bőrre, mivel gazdag B-vitaminban. A B-vitamin kitűnő stresszoldó és hangulatjavító. Ha pedig alacsony a stressz szint, akkor a bőr is szebb. A megnövekedett stressz-szinttől korábban jelennek meg a ráncok és felgyorsul az öregedés. A B-vitamin az E-vitaminnal együtt, ami egy természetes antioxidáns, felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így késlelteti az öregedési folyamatot.

9. Hidratált bőr:

A száraz bőrűeknek ki kéne próbálniuk a rendszeres dióolaj használatát, mivel a dióolaj hidratálja és belülről táplálja a bőrt, így a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz.

10. Szem alatti sötét karikák:

A meleg dióolaj rendszeres használata kivilágosítja a szem alatti sötét karikákat és nyugtatja is a bőrt. A dióolaj ezenkívül csökkenti a szemek puffadtságát, és ellazítja a szem körüli izmokat.

A dióolaj használata a ragyogó bőrért:

• A dióból készített egyszerű, otthon elkészíthető arcpakolásnak kiváló hatásai vannak.
• Tegyen a turmixgépbe 4 szem diót, 2 teáskanál zabot, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál tejszínt és 4 csepp olívaolajat.
• Turmixolja össze a hozzávalókat és készítsen belőlük finom krémet.
• Vigye fel az arcára és hagyja teljesen megszáradni.
• Mossa le meleg vízzel, miközben körkörös mozdulatokkal masszírozza az arcát.

Ez az arcpakolás hidratálja az arcbőrt és késlelteti a ráncok megjelenését.

Fogyasszon diót az egészségesebb hajért:

Mostanában a szennyezés, a felgyorsult életmód és a rossz étkezési szokások miatt a hajunk még fakóbb és sérültebb, mint valaha. De a napi hajápolásban a dió használatával a haj egészséges és ragyogó lesz – akár elfogyasztja, akár külsőleg használja fel dióolaj képében.

11. Hosszabb, erősebb haj:

A dió jó kálium, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav forrás. Ezek a vegyületek mind erősítik a hajgyökereket, ezért a dióolaj rendszeres hajon való használatától hosszabb, erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz a haj.

12. Megelőzi a kopaszodást:

A tanulmányok kimutatták, hogy a dióolaj rendszeres használata megakadályozza a kopaszodás kialakulását.

13. Természetes módon szünteti meg a korpát:

A dióolajat széles körben használják a különböző hajra használt olajak részeként, mivel gazdag hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért széles körben ajánlják, mint olyan anyagot, amely természetes módon szünteti meg a korpát.

14. Egészségesebb fejbőr:

A dióolaj rendszeres használatától a fejbőr hidratált marad, és így az olyan bőrproblémák kialakulása is elkerülhető, mint a bőrgyulladás. A dióolaj gombaölő hatása pedig az olyan fertőzéseket tartja távol, mint a sömör. Így a dióolaj biztosítja az egészséges és tiszta fejbőrt, az egészséges fejbőr pedig egyben egészséges hajat is jelent.

15. Élénkítse a hajszínét dióval:

A dióhéj természetes színező anyag, amely kihangsúlyozza a haj természetes fényét és színét. A dióolaj gazdag proteinekben, amelyek javítják a haj színét és egészségesebb ragyogást is adnak neki.

A dió használata az egészségesebb hajért:

A diót, jótékony hatásai miatt, érdemes olaj formában hetente legalább háromszor felvinni a hajra. A legjobb eredmény elérése érdekében használhatja magában, esetleg kókusz- vagy olívaolajjal. Habár az olaj használata előtt először tanácsos konzultálni a háziorvossal, így biztosan kizárhat bármiféle allergiát.

A dió barna héját mindig egye meg, mert telis tele van jóddal (attól barna). A jódhiányos hazánkban a pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kiváló ellenszere.

A dió kiválasztása

A diót háromféle méretben lehet kapni – kicsi, közepes és nagy. Figyelmesen vizsgálja át a dió héját, és ne válasszon olyan szemeket, amelyeken lyukak vannak vagy töröttek. Ha mégis törött szemeket választ, bizonyosodjon meg róla, hogy a dióbél nagy és ropogós.

A dió tárolása

A diót légmentes tartóban, száraz, hűvös helyen tárolja, és ne tegye ki közvetlen napfénynek. Így a megpucolatlan dió akár 3 hónapig is eláll.

Ajánlott fogyasztás:

Naponta nyugodtan elfogyaszthat három deciliternek megfelelő diómennyiséget.

3 deci = ¼ csésze = 12-14 diófél, mérettől függően.

A dió felhasználása:

A diót rágcsálhatja nassolnivalóként, de beépítheti az étrendjébe is. Alább azonban talál néhány ötletet, hogyan használhatja fel a diót:

• Készítsen egészséges turmixot 2-3 szem dióból, banánból és joghurtból.
• Pirítsa meg a diót és darálja le. keverje össze fokhagymával, sóval, citromlével, olívaolajjal és egy kis borssal, majd kenje kenyérre.
• Készítsen ízletes salátát dió, szeletelt alma, piros és sárga kaliforniai paprika és újhagyma keverékéből. Öntetként locsoljon rá egy kis alacsony zsírtartalmú fokhagymás vinaigrette francia öntetet.
• Egy proteinben gazdag fogásért keverjen össze tonhal konzervet, avokádót, zellert és almát. Szórja meg pirított dióval és ízesítse egy kis friss zöldcitromlével.
• A vajas-mandulás keksz elkészítésekor szórjon a tésztába egy kis összetört, pirított diót.
• A dió nagyon finom karamellel, márványsajttal, gombával, vörösborral, válogatott salátákkal, pennével, cukkinivel, mazsolával és spanyol borral.
• A diót csak az előtt törje fel, mielőtt megenné vagy felhasználná, így a dió megőrzi a frissességét.

Nincsenek megjegyzések