Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Narancslé: a legnagyobb átverés egészséges étrendünkben

Hogy néz ki egy ideális egészséges reggeli? Egy szelet avokádós teljes kiőrlésű pirítós? Chiapuding friss gyümölcsökkel? Tojásfehérjéből készült omlett zöldségekkel? Kinek mi, rengeteg variáció van az egészséges reggelire, ami feltölt minket tápanyagokkal, de nem terheli túl a szervezetünket. Bár ezekből egyre többet ismerünk be, még mindig sokakban él a tévhit a reggelire elfogyasztott italok témájában. Sokan úgy gondolják, nincs is jobb választás, mint egy pohár frissen facsart narancslé – nem is tévedhetnének nagyobbat!
Tény, hogy mostanában annyi mindenről derült ki, hogy nem is olyan egészséges, mint azt tíz évvel ezelőtt gondoltuk, hogy nehéz lépést tartani a legújabb felfedezésekkel. A kiváló kalcium- és fehérjeforrásnak tartott tejet manapság tűzzel-vassal üldözik az egészségguruk, a kávé hatásairól is megoszlanak a vélemények, és hasonlóképpen a fekete teát is indexre tették. Főleg, ha cukorral isszuk. Pedig az igazság az, hogy a legédesebb, ragacsosabb menzás maciteában is kevesebb cukor van, mint egy pohár frissen facsart narancslében!

Aki már facsart narancsot, az tudja, hogy legalább három közepes gyümölcs kell három deci italhoz, márpedig egy narancsban körülbelül 10 gramm cukor van – ez nagyjából három kockacukornak felel meg. Azaz egy pohár narancslében közel 30 gramm cukor lehet – ezzel a pár korttyal le is tudtuk a napi ajánlott cukormennyiséget. Ki issza a teáját kilenc kockacukorral?

Akkor mit tegyünk? Ne együnk több narancsot? Mit igyünk a reggelink mellé? Először is, narancsot ehetünk, de inkább gyümölcs formájában fogyasszuk: így a benne lévő rostok sem vesznek kárba, és kevesebbet is eszünk belőle, mintha csak a levét innánk. Ahogy minden gyümölccsel, úgy a naranccsal is tartsunk mértéket, hiszen magas a cukortartalma – bár kétségtelen, hogy a gyümölcscukor, a fruktóz jobb, mint a fehér cukor (de csak egy fokkal). Reggelinkhez legjobban tesszük, ha zöld teát iszunk, ebbe az italba egyszerűen nem lehet belekötni: ez is pörget, de sokkal lassabban, mint a kávé, és tovább tart a hatása, valamint rákmegelőző, antioxidáns hatása is van. Azért a kávé sem olyan vészes, ha sovány tejjel, vagy ha laktózérzékenyek vagyunk, akkor növényi tejekkel mértékkel fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések