Édes és ragacsos görög grízes süti: a sambalit cukorszirup járja át
A déli népek imádják az édes, szirupos sütiket: ha ezzel te is így vagy, a sambali nevű grízes szeletet feltétlenül készítsd el.
A görögök és a törökök egyformán szeretik a sambalit, ezt az édes, ragacsos grízes sütit, amelynek a lelkét a tésztát átjáró szirup jelenti. Bár néha találni olyan receptet, amely lisztet és olajat is javasol hozzá, eredetileg egyik sem kell bele, ahogy tojás sem. A szeletek tetejéről viszont nem maradhat el néhány szem egész mandula.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
35 dkg gríz
20 dkg cukor
15 dkg egész hámozott mandula
2 dl tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
vaj a tepsi kikenéséhez
A sziruphoz:
40 dkg cukor
4.5 dl víz
1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A tésztához egy tálban keverd el a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát, adagold bele a tejet, és egy fakanál vagy spatula segítségével keverd el. Egy kisebb tepsit kenj ki vajjal. Öntsd bele a tésztát, és pihentesd egy órát, amíg a gríz magába szívja a tejet.
Közben állítsd össze a szirupot. A cukrot és a vizet egy kisebb lábosban, közepes lángon kevergesd folyamatosan addig, amíg a cukor elolvad. Ekkor add hozzá a citromlevet, főzd öt percig, majd húzd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.
Amikor a gríz megszívta magát a tejjel, a tepsiben hagyva éles késsel szeleteld tetszőleges formákra, és minden szelet tetejére tegyél egy-két szem mandulát. Told a felszeletelt tésztát 170 fokos sütőbe 40 percre, amíg megbarnul. Amikor elkészült, a forró tésztán egyenletesen oszd el a kihűlt szirupot. Amikor az édes lé átjárta a sütit, már eheted is, de még finomabb lesz, ha egy napig vársz, és csak utána fogyasztod.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése