Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Édes és ragacsos görög grízes süti: a sambalit cukorszirup járja át


A déli népek imádják az édes, szirupos sütiket: ha ezzel te is így vagy, a sambali nevű grízes szeletet feltétlenül készítsd el. 

A görögök és a törökök egyformán szeretik a sambalit, ezt az édes, ragacsos grízes sütit, amelynek a lelkét a tésztát átjáró szirup jelenti. Bár néha találni olyan receptet, amely lisztet és olajat is javasol hozzá, eredetileg egyik sem kell bele, ahogy tojás sem. A szeletek tetejéről viszont nem maradhat el néhány szem egész mandula.

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:
    35 dkg gríz
    20 dkg cukor
    15 dkg egész hámozott mandula
    2 dl tej
    1 kávéskanál szódabikarbóna
    vaj a tepsi kikenéséhez

A sziruphoz:
    40 dkg cukor
    4.5 dl víz
    1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

A tésztához egy tálban keverd el a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát, adagold bele a tejet, és egy fakanál vagy spatula segítségével keverd el. Egy kisebb tepsit kenj ki vajjal. Öntsd bele a tésztát, és pihentesd egy órát, amíg a gríz magába szívja a tejet.

Közben állítsd össze a szirupot. A cukrot és a vizet egy kisebb lábosban, közepes lángon kevergesd folyamatosan addig, amíg a cukor elolvad. Ekkor add hozzá a citromlevet, főzd öt percig, majd húzd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.

Amikor a gríz megszívta magát a tejjel, a tepsiben hagyva éles késsel szeleteld tetszőleges formákra, és minden szelet tetejére tegyél egy-két szem mandulát. Told a felszeletelt tésztát 170 fokos sütőbe 40 percre, amíg megbarnul. Amikor elkészült, a forró tésztán egyenletesen oszd el a kihűlt szirupot. Amikor az édes lé átjárta a sütit, már eheted is, de még finomabb lesz, ha egy napig vársz, és csak utána fogyasztod.

Nincsenek megjegyzések