Sűrű és kiadós kaszásleves: egytálételnek is beillik
A savanyú káposztával főtt kaszásleves sűrű és laktató.
A télies hangulatú kaszásleves karakterét a savanyú káposzta mellett a benne főtt füstölt sonka adja. Jót tesz neki egy kevés ropogósra pirított kolozsvári szalonna is. Akár nagyobb adagban is érdemes elkészíteni, mert, ahogy a káposztás egytálételek átlagában, ez is finomabb, ha jól összeértek az ízei. Ha van félretett sonkaleved, akár abban is főzheted a levest.
Hozzávalók 8 adaghoz
50 dkg krumpli
25 dkg füstölt sonka
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg savanyú káposzta
4 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
só
bors
Elkészítés:
A szalonnát kockázd fel, kevés olajon pirítsd meg. A pörcöket szedd ki. A visszamaradt zsiradékon párold üvegesre a felkockázott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a zúzott fokhagymát is, így pirítsd egy percig, majd húzd le a tűzről, és keverd el a pirospaprikával.
Amíg a hagyma puhul, kockázd fel a sonkát, és csepegtesd le a káposztát. Add a paprikás hagymához. Öntsd fel két liter vízzel, szórd meg sóval és borssal, tedd bele a babérlevelet, fedd le, és először forrald fel, majd kis lángon gyöngyöztesd. Közben a krumplikat hámozd meg, kockázd fel, és add a rotyogó levesbe. Nagyjából fél órát főzd, amíg a krumpli megpuhul. A végén tedd bele vissza a kisütött szalonnakockákat.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése