Sűrű kolbászos lencsefőzelék spanyol recept alapján: ezt főzd, ha igazán éhes vagy
A spanyolok kolbászos lencsefőzeléke hasonlít a magyarhoz, de répa és krumpli is fő benne.
A lencsefőzelék sűrű, tartalmas egytálétel, amelyet nem csak újévkor érdemes az asztalra tenni. A karakterét a spanyol kolbász, a chorizo adja meg, ennek a zsírján pirul utána a többi hozzávaló. A lencsét nem kötelező hosszú időre beáztatni: elég, ha a főzés kezdetén öntesz rá vizet, így mire a fazékba kerül, meg is puhul.
Hozávalók 4 személyre:
30 dkg lencse
10 dkg chorizo
2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
1 hagyma
1 krumpli
1 sárgarépa
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál citromlé
só
bors
olaj
Elkészítés:
A lencsét mosd át, és áztasd hideg vízbe.
A kolbászt karikázd fel, és egy fazékban, kevés olajon pirítsd meg. Szűrőlapáttal szedd ki, a visszamaradt zsiradékon pedig párold üvegesre a hagymát. Dobd rá a megtisztított, felkarikázott répát és a felaprított fokhagymát is, pirítsd meg, majd húzd le a tűzről, és keverd el a pirospaprikával. Add hozzá a lecsepegtetett lencsét. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózd, borsozd meg, add hozzá a babérlevelet. A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és tedd ezt is a fazékba. Fél óra alatt lefedve, kis lángon főzd az egészet puhára. Az elfőtt vizet pótold alatta, de ne engedd túl bő lére. A végén tedd vissza bele a kolbászt, és savanyítsd kis citromlével.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése