Töltött káposzta, ahogy az Alföldön készítik: így készül a méltán híres szárma
Nézd meg, hogy készül a szárma, vagyis a töltött káposzta alföldi módra!
Töltött káposztát sokféle módon készíthetsz: az alföldi recept, vagyis a szárma abban különbözik a többi vidéken megszokott recepttől, hogy a rizs nyersen kerül a húshoz, a szaftjába pedig rántás kerül. Mint a télies, káposztás ételeket általában, ezt is főzd meg előre, mert másnap, amikor az ízei összeérnek, még finomabb, mint frissen.
Hozzávalók 5 személyre
1.25 kg darált hús
75 dkg darált savanyú káposzta
5 dkg rizs
5 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
1 fej savanyú káposzta
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál zsír
1 teáskanál köménymag
só
bors
Elkészítés:
A darált húst keverd el a rizzsel, a zúzott fokhagymával, a tojással, sózd, borsozd, és szórd meg egy teáskanál pirospaprikával. Formázz belőle gombócokat. Az egész fej savanyú káposztát szedd leveleire, a főeret vágd ki belőle. Töltsd meg a gombócokkal, csavard fel, a végeit hajtsd be. Nem gond, ha maradt olyan gombóc, ami nem fért be a levelekbe.
A gyalult savanyú káposztát csepegtesd le, és tedd egy fazékba. Pakold meg a tetejét a megtöltött káposztalevelekkel, és az esetleg kimaradt húsgombócokkal. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Szórd meg sóval, borssal, köménymaggal, és tegyél bele babérleveleket. Ha a víz felforrt, vedd a lángot kicsire, és így főzd 2,5-3 órát.
Amikor a hús, és benne a rizs is megfőtt, készítsd el a rántást. A zsírt egy kisebb edényben melegítsd fel, majd tedd rá a lisztet, és kevergesd kézi habverővel, amíg egy kis színt kap. Ekkor húzd le a tűzről, hintsd meg egy teáskanál pirospaprikával, öntsd fel egy kevés vízzel, tedd vissza a tűzre, és kevergesd, amíg besűrűsödik. Csorgasd a káposztához, és ezzel sűrítsd be.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése