Breaking News

Karácsonyi halászlé szekszárdi módon – házi tésztával az igazi


A szekszárdi halászlé a magyar gasztronómia egyik különleges változata, amelynek alapja a gazdag ízű, sűrű halászlé és a hozzá kínált házi gyúrt tészta. 

Ez az ünnepi fogás kihagyhatatlan a karácsonyi asztalról, ha a hagyományokat követed.

Hozzávalók 6 személyre

A halászléhez

  • 1.5 kg ponty
  • 5 vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 krumpli
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • bors

A metélthez

  • 50 dkg liszt
  • 5 tojás

Elkészítés:

A pontyot tisztítsd meg a pikkelyeitől, távolítsd el a belsőségeket és a kopoltyút. A fejét, az úszóit és a farkát vágd le, és a nagyobb csontokkal együtt tedd egy fazékba. Öntsd fel két liter vízzel, karikázz bele egy krumplit, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd két órát, amíg ragacsos, sűrű masszává válik. Ekkor szitán passzírozd át.

A ponty testét közben szeld patkókra, milliméterenként irdald be, hogy a szálkák összeroncsolódjanak, és sózd be. Az átpasszírozott, tiszta lébe tegyél pirospaprikát, pakold bele a halpatkókat, és nyolc-tíz perc alatt főzd őket puhára. Ha készen vannak, szedd szűrőlapáttal egy tányérra.

A tésztához a lisztet gyúrd össze a tojásokkal. Ha túl kemény lenne, óvatosan egy kevés vízzel lágyíthatod. Pihentesd a hűtőben egy órát, majd nyújtsd ki, szeld metéltekre, és a leszűrt halászlében főzd ki őket nagyjából öt perc alatt. Tálaláskor a halat visszateheted az edénybe, de külön tálon is kínálhatod őket.

Nincsenek megjegyzések