Karácsonyi halászlé szekszárdi módon – házi tésztával az igazi
A szekszárdi halászlé a magyar gasztronómia egyik különleges változata, amelynek alapja a gazdag ízű, sűrű halászlé és a hozzá kínált házi gyúrt tészta.
Ez az ünnepi fogás kihagyhatatlan a karácsonyi asztalról, ha a hagyományokat követed.
Hozzávalók 6 személyre
A halászléhez
- 1.5 kg ponty
- 5 vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 2 krumpli
- 2 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
A metélthez
- 50 dkg liszt
- 5 tojás
Elkészítés:
A pontyot tisztítsd meg a pikkelyeitől, távolítsd el a belsőségeket és a kopoltyút. A fejét, az úszóit és a farkát vágd le, és a nagyobb csontokkal együtt tedd egy fazékba. Öntsd fel két liter vízzel, karikázz bele egy krumplit, add hozzá a felaprított vöröshagymát, sózd, borsozd, és lassú tűzön főzd két órát, amíg ragacsos, sűrű masszává válik. Ekkor szitán passzírozd át.
A ponty testét közben szeld patkókra, milliméterenként irdald be, hogy a szálkák összeroncsolódjanak, és sózd be. Az átpasszírozott, tiszta lébe tegyél pirospaprikát, pakold bele a halpatkókat, és nyolc-tíz perc alatt főzd őket puhára. Ha készen vannak, szedd szűrőlapáttal egy tányérra.
A tésztához a lisztet gyúrd össze a tojásokkal. Ha túl kemény lenne, óvatosan egy kevés vízzel lágyíthatod. Pihentesd a hűtőben egy órát, majd nyújtsd ki, szeld metéltekre, és a leszűrt halászlében főzd ki őket nagyjából öt perc alatt. Tálaláskor a halat visszateheted az edénybe, de külön tálon is kínálhatod őket.
Post Comment
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése