Breaking News

Karcolások vannak a üvegkerámia főzőlapodon? Szerencsére könnyen megoldható a probléma


A főzőlapon lévő karcolások nagyon bosszantóak tudnak lenni.


Még a legnagyobb gondosság mellett is nehéz elkerülni, hogy karcolások jelenjenek meg egy indukciós vagy üvegkerámia főzőlapon. A mindennapi használat nyomot hagy, de szerencsére ezek a karcolások eltávolíthatók.

Hogyan keletkeznek a karcolások a főzőlapon?

Nem csak a kések, éles tárgyak, edények és serpenyők karcolják a felületet; a kezeden lévő ékszerek, mint a gyűrűk és karkötők is károsíthatják a főzőlapot. Még a népszerű főzőlap-kaparók is képesek kárt tenni, ha nem megfelelően használod őket. Lássuk, mit tehetsz ellenük!

Óvakodj a főzőlap-kaparóktól!

A kaparó helytelen használata is karcolásokat okozhat. Kerüld el, hogy a főzőlapon homokszemcsék vagy fűszermaradványok legyenek, amikor használod. Ügyelj arra, hogy ne tartsd túl meredeken az edényt, mert így elkerülhetetlen a karcolás. Friss saláta levelein lévő finom homokszemek, vagy természetes élelmiszerek, mint a sárgarépa és burgonya is károsíthatják a főzőlapot, ha közvetlenül ráteszed őket.

Veszélyesek a főzőlapon lévő karcolások?

Ha az indukciós főzőlapon csak kisebb karcolások vannak, nem kell aggódnod. Ezek nem befolyásolják a főzőlap működését. A mély karcolások vagy horzsolások viszont már más tészta: nem lehet őket javítani. Ezek negatívan hatnak a főzőlap teljesítményére: a hőátadás már nem lesz megfelelő, és az edények alja sem fekszik jól a főzőlapon, ami energia pazarláshoz és magasabb villanyszámlához vezethet.

Hogyan távolíthatod el a karcolásokat?

1. Fogkrém

A fogkrém nemcsak a fogak tisztítására jó, hanem a főzőlapon lévő karcolások eltüntetésére is. Így használhatod:

1. Vigyél fel egy kis mennyiségű fogkrémet a karcolásra.

2. Körkörös mozdulatokkal dörzsöld be a karcolásba.

3. Végül töröld le nedves ruhával. Ha szükséges, ismételd meg a műveletet.

A fogkrémben lévő apró részecskék finoman csiszolják az üveget, így a karcolás kevésbé lesz látható a fénytörés hatására.

Tipp: Szeretnéd fényesebbé tenni a főzőlapot a javítás után? Használj vazelint! Tegyél egy kis mennyiséget a főzőlapra, és töröld át egy tiszta ruhával, hogy tükörfényes legyen.

2. Szódabikarbóna és víz

Egy másik módszer a szódabikarbóna és víz használata. Így csináld:

1. Keverj össze egy kevés szódabikarbónát vízzel, hogy pasztát készíts.

2. Vidd fel a pasztát a karcolásra.

3. Finoman dörzsöld be egy puha ruhával.

4. Öblítsd le a területet vízzel és töröld szárazra.

Hogyan kerüld el a karcolásokat a főzőlapon?

Ha új főzőlapod van, vagy épp most távolítottál el egy karcolást, ezek a tippek segítenek megelőzni az újabb sérüléseket:
  • Kerüld a rézből vagy alumíniumból készült edényeket, mert ezek könnyen karcolják a főzőlapot.
  • Főzés előtt ellenőrizd a főzőlap tisztaságát, hogy ne maradjanak rajta szennyeződések.
  • Ne használd munkalapként a főzőlapot. A legjobb, ha letakarod, amikor nem használod.
  • Kerüld a súroló hatású tisztítóeszközöket, például a rozsdamentes acélszivacsokat vagy a durva felületű tisztítószivacsokat.
  • Ráégett ételmaradékok eltávolítására csak főzőlap-kaparót használj.
  • A fűszereket, mint a só vagy cukor, közvetlenül a főzőlapról töröld le, hogy elkerüld a karcolásokat.
  • Tisztításhoz csak tiszta ruhát használj, mert a szennyezett mikroszálas kendő is karcolásokat okozhat.
  • Ne tegyél élelmiszereket közvetlenül az indukciós főzőlapra, mivel az elcsöpögő nedvek karcolásokat okozhatnak.
  • Kerüld az agresszív tisztítószereket, mint a sütőtisztítószerek, mert ezek hajlamosabbá teszik a főzőlapot a karcolásokra.

Nincsenek megjegyzések