Virágpor: lassítja az öregedést, szabályozza a vércukorszintet
Értékes tápanyagtartalma révén a virágpor nagyban támogathatja szervezetünk egészséges működését. Fontos azonban elővigyázatosnak lenni vele, mert nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.
Itthon is számos méhészet forgalmaz
virágport. Ez esetben ez nem más, mint a méhek által összegyűjtött
növényi pollenek egyvelege, kiegészítve némi nektárral és a rovarok
nyálváladékával. A virágpor a méhek legfőbb tápláléka, a dolgozók
azonban jellemzően többet gyűjtenek, mint amennyire a kolóniának
szüksége van. A méhészek a felesleget gyűjtik be speciális eszközökkel,
hogy aztán vagy nyersen, vagy szárítva kínálják emberi fogyasztásra.
Fontos hangsúlyozni, hogy a virágpor nem azonos sem a mézzel, sem a
méhviasszal - írja a Házipatika.com.
A virágpor egészségügyi előnyei
A virágpor rendkívül gazdag hasznos tápanyagokban. Magas a fehérjetartalma, de zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok szintén nagy mennyiségben fordulnak elő benne, akárcsak polifenolok, főként flavonoidok. Mint azt a Healthline írja, több mint 250 aktív összetevő található a virágporban, amelynek potenciális egészségügyi hatásait is mind több kutatás vizsgálja. Az eddigi eredmények szerint például antioxidáns tulajdonsággal is bír, így védelmet nyújthat a krónikus gyulladással szemben. Emellett különböző tanulmányok szerint az alábbi előnyöket tulajdonítják neki:
- javíthatja a fizikai teljesítményt;
- csökkentheti a magas vérzsírértékeket és koleszterinszintet, védve ezáltal a szív- és érrendszert;
- védheti a májat a toxinok okozta károsodástól, egyben hasznos kiegészítője lehet a hepatitisz és a nem alkoholos zsírmáj kezelésének;
- támogathatja az immunrendszer működését, illetve antibakteriális hatással is rendelkezik;
- felgyorsíthatja a sebgyógyulást;
- különböző rákbetegség (prosztata-, vastagbélrák és leukémia) esetén gátolhatja a ráksejtek burjánzását;
- enyhítheti a menopauza okozta hőhullámokat;
- cukorbetegeknél segítheti a vércukorszint-csökkentést;
- sőt, még az öregedést is lassíthatja.
Mindazonáltal
a legtöbb kutatás a virágporral kapcsolatban csupán laboratóriumi
körülmények között vagy megfigyeléses alapon zajlott, illetve sok olyan
hatást tulajdonítanak neki, amelynek tudományos háttere nagyrészt
feltáratlan. Éppen ezért érdemes a helyén kezelni: bármennyire is
ígéretes élelmiszer, semmiképpen sem várhatjuk tőle, hogy minden
egészségügyi problémára megoldást kínáljon. „A virágpor valóban gazdag
különféle tápanyagokban és hasonlókban, de sok más élelmiszer is az. A
szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelének legjobb módja az, ha
bőségesen fogyasztunk gyümölcsöket és zöldségeket” – fogalmaz a
Clevelandi Klinika oldalán dr. Robert Saper családorvos és az integratív
medicina szakértője.
A virágpor lehetséges kockázatai
A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a virágpor fogyasztása nem minden esetben veszélytelen. Először is mind méhcsípés-allergiások, mind pollenallergiások körében túlérzékenységi reakciót provokálhat a szervezetben. Elvégre megtalálható benne a méhek nyála, benne allergén fehérjékkel, továbbá akár többféle növény ugyancsak potenciálisan allergén pollenje. Virágporfogyasztást követően allergiás reakcióra utaló tünet lehet a csalánkiütés, szédülés, légzési nehézség, az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata. Szélsőséges esetben anafilaxia is kialakulhat.
Szintén említést érdemes a mikotoxinszennyezettség. A mikotoxinok olyan toxikus vegyületek, amelyeket bizonyos penészgombafajok termelnek. Egy 2023-as tanulmány szerzői 28 országból vizsgáltak meg összesen 28 virágporkészítményt, amelyek mindegyikében kimutatható szintű mikotoxintartalmat állapítottak meg. Az egyik leggyakoribb toxin pedig az ismerten rákkeltő, avagy karcinogén hatásó aflatoxin B1 volt.
Post Comment
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése