Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Számítógép - Fejfájás, ízületi panaszok, szemproblémák

Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Hogyan előzhetőek meg vagy csökkenthetőek a számítógép okozta egészségügyi panaszok?
Számítógép-fejfájás - Mit tegyünk ellene?

Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni. Ha valaki órákon át mereven nézi a számítógép monitorát a szem izmainak görcsös megfeszülését idézi elő.

A szemizmok felelősek a szemek megfelelő beállításáért a tökéletes látáshoz. A szemüregben helyezkednek el, a szemgolyóra kívülről tapadva.

Elhelyezkedésükből következik, hogy elsősorban halántéktáji, szemkörnyéki illetve homloktáji fájdalmat idézhetnek elő.

Ez a fájdalom pihenésre szűnik. A számítógép előtti ülés a nyak rendellenes, merev tartásával jár, ami a nyakizmok görcsét idézi elő, tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást okozva, ami igen erős is lehet, szédülés, hányinger kísérheti.

Nem érdemes fájdalomcsillapítóhoz nyúlnunk egészen addig, amíg nem bizonyosodtunk meg az egyéb lehetőségek hatástalanságáról. Érdemes félóránként néhány percre eltekinteni a monitorról.

A számítógép előtti munkavégzés és szemünk egészsége

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk vmit, pl monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10- re csökken.
 
A szem korai kifáradásának a munka során az alacsony pislogási szám a meghatározó tényezője.

Sokan abba a hibába esnek, hogy olvasószemüveggel ülnek a gép elé, holott a monitor egy köztes zónát képvisel, ahová más szemüveg szükségeltetik.

Nekik jó megoldást jelent a kifejezetten monitor előtti munkavégzésre kifejlesztett változó fókuszú lencse.

A monitor előtt kontaktlencsét használók hátrányosabb helyzetben vannak, mint a szemüvegesek.

A kevesebb pislogás miatt a lencsén található könnyfilm-réteg gyengül, hamarabb szárad a szem és romlik a látás élessége, minősége.

Lencsék a számítógép előtti munkához - Monitor szemüveg

Milyen paramétereknek kell megfelelnie egy monitor szemüvegnek? Mire figyeljünk a választásnál?

Kontraszt - Szinte minden nagyobb lencsegyártó cég tud ajánlani kimondottan monitor előtti enyhén színezett, kontrasztfokozó réteggel ellátott szemüveglencséket. Segítségével a szem kevésbé fárad, nem erőltetődik.

Tükröződés, becsillanás – a lencse mindkét oldala tükröződésmentesítő réteggel van bevonva. pihenteti a szemet. A fény a képernyőről és a szemüveglencse mindkét rétegéről visszatükröződhet ami jelentősen zavarja a munkában a dolgozót.

Enyhe színezettség – az átlátszó szemüveglencséhez képest a színezett lencsék nagyobb százalékban nyelik el az UV tartományú sugarakat.

Egyes lencsék a gépelés megkönnyítésére alul a billentyűzet részénél világosabbak. A leggyakrabban alkalmazott színárnyalatok: borostyánsárga vagy zöld. A színezettség mértéke 15 és 20 százalék.

Mozgásszervi panaszokat is okozhat a hosszas számítógépes munka

Gyakori és tartós használat közben sokan tapasztalják, hogy elfáradnak, fáj a hátuk, gerincük, szemük, és egyre többen panaszkodnak kézfájdalmakra is. A számítógépes munkák során a kéz bántalmait leginkább az egér okozza. Az egér helytelen használata a csuklófájdalom gyakori oka.

Ha ugyanis túlterhelt a csukló, az izomzat görcsösen összehúzódik, ez okoz gyulladást az ínhüvelyben.

Az ilyen gyulladásos tünetek a nőknél jóval gyakoribbak, mint a férfiaknál, mert náluk az ízületeket stabilizáló izomzat gyengébb. Az ínhüvelygyulladáson kívül úgynevezett teniszkönyök is kialakulhat, mert a feszítő izmok túlfeszülnek a helytelen tartás következtében, és ez nagy fájdalommal jár. Mind az idegfájdalom, mind a gyulladás rendkívül kellemetlen, ezért sokkal jobb megelőzni, mint kezelni tartóssá válása esetén.

Elsősorban a helyes kéztartást, a csukló és kéz alátámasztását kell megszokni. Ma már sok ergonómikusan kialakított eszköz áll rendelkezésünkre. Számítógépezés közben lehetőleg karfás széken üljünk, így a könyököt megtámaszthatjuk.

De beszerezhető félkör alakú számítógépes asztal is, erre kényelmesen feltámasztható a kar. Létezik zselés egérpad, ami a csuklót támasztja meg, sőt van felhasználóbarát egér is, ami a kezet optimális helyzetbe hozza. De vehetünk úgynevezett alkar támaszt, amit az asztal szélére lehet szerelni.

Nincsenek megjegyzések