Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az óvárosok fénye sem a régi már

Megoldódik a történelmi városrészek világításának LED-technikára történő átállítása. A modernizálás azért szükséges, mert az izzólámpák használatának véget vető EU-direktíva az utcai lámpákra is vonatkozik. Sok település ezért az energiahatékony és kevés karbantartást igénylő LED-ek használatát tervezi. A szokásos, tömeges utcai lámpákhoz van is már szabványosított cserekészlet, de az óvárosi lámpásokat kézileg, kis szériában gyártják.

A Siemens leányvállalata, az OSRAM szabványos modult fejlesztett ki a legkülönfélébb lámpatestestekhez. Ez mindegyik lámpatípushoz adaptálható, így minden eddigi fényforrást LED-re lehet cserélni. Az átalakítás egy új, komplett LED-világítótest beszerzéséhez képest kevesebb, mint fele annyiba kerül.  Egyébként a modern LED-lámpák nem is illenek a történelmi városképbe, a kis helyi gyártó manufaktúrák pedig gyakran amúgy sem tudják kielégíteni az összes minőségi követelményt.

Az OSRAM megoldásának alapja egy rendkívül kompakt LED-modul, amely gyakorlatilag minden lámpatestbe beleillik. Ez hat hordozó lapból áll, amelyek mindegyikén két melegfehér fényű, igen jó hatásfokú Oslon LED helyezhető el. Ha az eredeti lámpáról van mintapéldány, a modult házakkal vagy tejüveg-ernyőkkel úgy alakítják ki, hogy megmaradnak az óvárosi lámpás jellemzői.

A modul hordozólapkái külön-külön érintkezővel rendelkeznek áramtakarékosság céljából: ha a lámpást például házfalra akarják szerelni, a fal felé világító LED-eket nem csatlakoztatják. Emellett az önálló, megfelelő előtétekkel felszerelt vezérlő-egység csillagászati táblázatok alapján „tudja”, hogy mikor kel és nyugszik a Nap, és a LED-ek fényerejét automatikusan ehhez igazítja. Mivel a LED-ek színvisszaadása jelentősen kedvezőbb a legtöbb (hagyományos) utcai lámpáénál, a velük megvilágított történelmi épületek látványa jobban érvényesül. 

Nincsenek megjegyzések