Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Mitől görcsöl a hasam?

Gondolta volna, hogy a menstruációs panaszok és a stressz mellett még számtalan oka lehet a hasgörcsöknek? Ha nem tudja, olykor-olykor mi áll panaszai hátterében, nézze végig listánkat!
Számos tényező késztetheti hasűri szerveink simaizmait összehúzódásra, melynek jól ismert tünete és jele maga a hasgörcs. Az idegeskedés és stressz is gyakran okoz görcsöket a vékony- és vastagbél izomzatában, ezen felül azonban más betegségek, jelenségek is állhatnak panaszaink mögött.

Amikor a bevitt étel a ludas

Mivel tápcsatornánk nagyon érzékeny, könnyen ki tud billenni egyensúlyából. Egy emészthetetlen vagy nehezen emészthető étel ugyanúgy hastáji görcsökkel halad végig tápcsatornánkon, mint a bakteriális fertőzések. A gyomorrontás kellemetlen vezértünete is maga a tompa vagy görcsös fájdalom a gyomorban, de a hányással, hasmenéssel kísért bélhurut is jelentkezhet görcsök kíséretében.

A túlzott fűszerezés és rostbevitel, a nagyon savas vagy zsíros ételek fogyasztása gyakorta okoz kellemetlen görcsöt, mely órákig, sőt napokig is eltarthat. Ha azért jelentkezik gyulladás vagy irritáció, mert túl sokat ettünk, akkor a panaszok jellemzően hamar múlnak, elegendő csupán kímélő diétába kezdeni.

A szélgörcsökről is érdemes néhány szót ejteni, mely jobbára a túlzott levegőnyelés miatt jelentkezik (evés, ivás, beszéd során) vagy olyankor, ha fokozott a gázképződés a vastagbélben. Míg az első eset pusztán odafigyeléssel (például nyugodt étkezésekkel) nagyrészt kiküszöbölhető, utóbbi a tudatos ételválasztással(a fentebb is említett ételek, élelmiszerek kerülésével) befolyásolható eredményesen, illetve segíthetnek bizonyos gyógyszerek is.

IBS

Az irritábilis bélszindróma (IBS) az egyik leggyakoribb nem szervi eredetű bélbetegség, melytől a felnőttek 20 százaléka szenved. Az IBS felismerését nagyban nehezíti, hogy tünetei hasonlatosak egy-egy gyomorrontáséhoz vagy a menstruációs görcsökhöz. Jellemzően fájdalmas hasi görcsök, puffadás, hasmenés vagy éppen székrekedés kíséri - fizikai okai azonban nincsenek.

Fontos tudni, hogy a kór inkább a szorongásra, rágódásra, depresszióra hajlamos embereknél jelentkezik, ezért a kezelés is úgy kezdődik, hogy először az életmódváltásra kell törekedni.

Menstruációs fájdalom

A menstruációs fájdalmak és görcsök természetes jelenségnek számítanak, hiszen a hormonok a méh izomzatát összehúzzák, ennek következtében pedig az emésztőszervek is begörcsölhetnek. A havi vérzést ezért gyakran kíséri puffadás, görcs, székrekedés vagy hasmenés.

A menstruációt kísérő görcsök mögött egyéb tényezők is állhatnak: ilyen a szűk méhszáj, a méh rendellenes helyzete, de akár a mozgásszegény életmód is. A görcsöknek "kedvez" a negatív pszichés háttér: a menstruációtól való félelem, szorongás a vérzéssel kapcsolatban, esetleg a gyermekáldástól való félelem ugyancsak a tünetek erősödését okozhatja. Az idő múlásával, illetve fogamzásgátló szedésével vagy szülés után a fájdalmak, görcsök rendszerint eltűnnek.

Nincsenek megjegyzések