Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Egyénre szabott gyógyszerek a mellrákgyógyításban?

Egyre nagyobb esélye van annak, hogy a mellrákot minden egyes nő esetében személyre szabottan kezeljék, állítják a Cardiff Egyetem kutatói.
 
A tudósok géntechnológiát alakalmaztak, hogy összehasonlítsanak bizonyos genetikai hibákat egerek emlősejtjeiben. A kutatás során képesek voltak az egyik, egy bizonyos sejtből származó, igen agresszív mellrák fajtáját mesterségesen megduplázni.

Matt Smalley, a kutatás vezetőjének elmondása szerint a munka során egy genetikai trükköt alkalmaztak annak érdekében, hogy kimutassák, hogyan jelenik meg egyazon genetikai hiba két különböző sejttípusban és mi történik, ha a különböző  hibák egyetlen sejttípuson belül vannak.

“Komoly bizonyítékunk van arra, hogy létezik egy bizonyos, a női mellben jelenlévő sejttípus, amelyet a mellrák legagresszívabb formájával lehet kapcsolatba hozni,” mondta el Smalley a BBC-nek.

A tudósok azt gyanítják, hogy a mellrák akkor jelenik meg, ha a mentsruációs ciklus során működésbe lépő sejtek, illetve a várandósság során termelődő hormonsejtek “elromlanak” és osztódni kezdenek.

“Ezek az eredmények segítenek megérteni a mellrák sokféleségének eredetét és ráirányítják a figyelmünket arra, milyen fontos megérteni ennek a sejttípusnak a biológiáját a mellrák kifejlődésének kutatása során”, tette hozzá Dr. Smalley. “Ennek segítségével egyre közelebb jutunk annak a lehetőségéhez, hogy be tudjuk határolni, melyik esetben a mellrák melyik fajtájával van dolgunk, és ennek mentén gyártassunk gyógyszereket, személyre szabottabbá téve így a terápiát

Forrás: Csaladhalo.hu