Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Fogadj örökbe embriót!

Azoknak a pároknak, akiknek nem lehet természetes úton gyerekük, de szeretnének családot, a lombikbébiprogram nyújthat egyfajta segítséget. A nők petesejtjeinek leszívása és megtermékenyítése során létrejött embriókat beültetik a méhbe – de mivel a női szervezet gyakran több petesejtet is termel, akár több embrió is lefagyasztásra kerülhet. De vajon mi történik ezekkel az embriókkal később?
 
Dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Magánklinika meddőségi specialistája szerint minden olyan esetben szóba jön az embrió-mélyhűtés, ha a lombikeljárás végén több életképesnek tűnő embrió áll rendelkezésre, mint amennyi beültetésre kerül. Ennek fő előnye, hogy amennyiben ismételt beültetés válik szükségessé - például eredménytelen beültetést követően, vagy akár évekkel később a testvér érdekében -, műtét nélkül beültethető a mélyhűtésből felengedett embrió.

A döntés pillanata:

A jogszabály az alábbi négy lehetőséget nevesíti, azaz számfeletti, beültetésre alkalmas embrió(k) esetén a pár az alábbiak szerint tud rendelkezni: saját, későbbi felhasználás céljára történő fagyasztás; embrióadományozás céljából történő mélyhűtés; kutatási célra történő felajánlás az intézet felé; illetve azok megsemmisítése.

Mi történik akkor, ha a pár útjai időközben külön válnak?

Dr. Gaál Edina jogász, családjogi ügyvéd szerint néha az élet úgy hozza, hogy a párnak vannak ugyan lefagyasztott embriói, de személyes, esetleg családi ok miatt, például az egyikük halála, vagy a házasság, illetve élettársi kapcsolat felbomlása miatt nem kerül sor felhasználásukra, ezért is szükséges előre nyilatkozniuk arról, hogy mit tesznek ebben az esetben. Rendkívül nehéz érzelmi kérdés ez a feleknek, különösen, hogy a döntésre még értelemszerűen a sajnálatosan bekövetkező családi esemény előtt kerül sor. Azért sem könnyű ez a választás, hiszen a párnak már a lombikprogram során kialakul egy bizonyos kötődése az embriókhoz. Ha a pár férfi tagja életében nem zárja ki, akkor az egyedülállóvá vált nő a párja sajnálatosan bekövetkezett halála esetén is felhasználhatja az embriót. A párok csak közösen rendelkezhetnek az embrióval, akkor is, ha elválnak. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pár egyik tagja kifejezetten lemond a rendelkezési jogáról.

Hogyan jöhet létre az embrióadományozás?

„Az embrióadományozás nem gyakori - hiszen a petesejt- illetve spermadonációval szemben a párok sokkal inkább sajátjukénak érzik az embriókat, ezért sokkal nehezebben válnak meg tőlük -, de nem is extrém ritka. Leginkább akkor kerül rá sor, ha a párnak a friss embrióbeültetésből már gyermeke született, és többet nem szeretnének. Az embrióadományozás hasonló feltételek között lehetséges, mint az ivarsejtadományozás: térítés nélkül, írásbeli nyilatkozat alapján történik. Az embriókat legfeljebb két másik pár veheti igénybe. Az adományozók anonimek maradnak, a külső jegyeiket és egészségi állapotukat azonban az örökbe fogadók megismerhetik” - mondja dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász

Az embrióadományozás nem visszavonható, végleges - később nem gondolhatják meg magukat az adományozók, vagyis semmilyen módon nem formálhatnak jogot a gyermekre. Az adományozó nyilatkozattal az embriók feletti rendelkezési jog az intézetre száll át, az adományozó párnak innentől kezdve nincs lehetősége az embrió(k) sorsát befolyásolni. Ennek biztosítására kétoldalú anonimitást ír elő a törvény, sem az adományozó pár nem ismerheti meg a leendő szülők személyes adatait, sem az embriót fogadó pár nem tudhatja meg az adományozók azonosítására alkalmas adatokat.

Mi lesz a fel nem használt embriókkal?

Az embriók tárolása alapesetben maximum öt évig történhet, majd ismételt megerősítő nyilatkozattal további öt évre meghosszabbítható, ezt követően a felhasználásra nem került embrió(ka)t meg kell semmisíteni. A tárolást a kezelést végző intézet végzi.

Forrás: Life.hu