Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Majonéz, a legegyszerűbb mártás

A mustár, majonéz, tartármártás hármas közepén helyezkedik el ez az egyszerűen elkészíthető, mártás.

Miért említjük együtt ezt a három mártást? Mert a mustár a majonéz egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, a majonézből pedig finom tartármártás készíthető tejföl hozzáadásával. A majonéz receptje nagyon egyszerű, csak össze kell keverni az összetevőket (mustár, tojássárgája, olaj, citromlé és só) és már készen is van. Számtalan változata ismert, ízesítéséhez változatos fűszereket – tárkonyt, tormát, fokhagymát, stb. – használnak.

Történetéről sok variáció kering a nagyvilágban. Állítólag már a rómaiak is használták ételeik ízesebbé tételéhez, elnevezését azonban feltehetőleg a franciáknak köszönheti.

Az egyik változat szerint egy francia hadvezérnek, Richelieu marsalljának szakácsa készítette és nevezte el, egy győztes csata, Port Mahon bevétele után.  A győzelem okán nevezte el mahonnaise-nek, ami később egy véletlen nyomtatásbeli hiba miatt mayonnaise-re módosult.

Egy egyszerűbb – és talán hihetőbb – magyarázata a majonéz elnevezésének az, hogy ez a réges-régi eredetű mártás neve a “mayeu” szóból ered, ami a középkorban a tojássárgáját jelentette.

A francia eredete ellenére azt, hogy a kereskedelmi forgalomban ennyire elterjedt a majonéz, Amerikának köszönhetjük. Egy német bevándorló, bizonyos Nena Hellman az 1900-as évek elején kezdte el készíteni saját gyártósorán az általa kreált recept szerint a máig népszerű Helmanns majonézt…

Ételnév: Majonéz

Elnevezte: ismeretlen
Kiről/miről nevezték el: mayeu (tojássárgája)

Nincsenek megjegyzések