Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A szép bőr titka

Sokak álma a sima, egyenletes bőr. Nem véletlen, hogy a pattanások, a zsíros bőr jelentik azt a problémát, ami az egyik leggyakoribb panasz a kozmetikusnál, bőrgyógyászati rendeléseken. De ha valaki már szakemberhez fordul, az már nagy lépést tett meg a szebb bőr felé.


Bár úgy gondoljuk, a pattanások, mitesszerek főleg a tizenévesek életét keserítik, bizony a felnőttek egy része sem szabadul meg könnyen ezektől a csúf bőrhibáktól. Az időszakonként vagy rosszabb esetben rendszeresen kialakuló pattanások a tinédzserek esetében főleg a test hormonális változásaival állnak kapcsolatban, míg a felnőtteknél a családi örökség, a hajszolt életmód, egy-egy rosszul megválasztott bőrápoló készítmény, vagy bizonyos gyógyszerek azok, amik kiválthatják a csúnya bőrjeleket.

Sajnos bizonyos esetekben súlyos esztétikai következményekkel is járhat egy rosszul kezelt pattanás: gyulladt csomókat, esetleg hegeket hagyhat maga után. Mindenképpen fontos ezért is szakember ítéletére és kezelésére bízni magunkat, aki a pattanások telítettsége, mérete, gyulladtsága alapján el tudja dönteni, pontosan milyen bőrhibával - mitesszer, pattanás, ciszta stb. - állunk szemben. Ezeknek az oka és a kezelése is eltérő lehet: az enyhe akné esetén elegendő a rendszeres kozmetikai kezelés és a megfelelő ápolószerek használata, a közepes vagy súlyos aknénál már bőrgyógyász együttműködésére és esetleg antibiotikumok szedésére is szükség lehet.

Okok, fokozatok

A szakemberek négy fő okot különítenek el, melyek az aknéra hajlamos bőr csúnya tüneteiért felelősek. Ezek a következők: a túlzott faggyúkiválasztás, a mitesszerek kialakulása, a baktériumok abnormális elszaporodása, és a gyulladás. A leggyakrabban a mitesszer fordul elő, kétféle típusát a test bármely pontján megtalálhatjuk, bár leginkább a nyílt, fekete fajtája a zavaró, ami főleg az orron és a homokon jelenik meg. (A zárt típus fehér színű). A mitesszerek fekete színének egyébként nincs köze a higiéniához: az elszíneződést a levegőn oxidálódó zsiradék okozza.

A következő fokozat már gyulladt, fájdalmas pattanás vagy csomó, amit az okoz, hogy a mitesszerekben felgyülemlett faggyú nyomja szőrtüsző falát, majd a bőrön egyébként is jelen lévő baktériumok túlszaporodnak a pangó faggyúban, ami egy idő után a környező szövetekbe jut és megfertőzi azt. Bár a legritkább, de a legsúlyosabb a cisztás akné, amikor a gyulladás a bőr mélyebb rétegeibe is eljut, s nagyobb, tályogos terület alakul ki. Ilyenkor a mitesszerek mellett csomós, gennyes, nehezen eltávolítható pattanások vannak a bőrön, melyek hegeket hagynak maguk után. Ebben az esetben mindenképpen szakember kezelésére van szükség. A betegség egyébként főleg fiatal férfiakat érint, akiknek a karján, hátán, mellkasán, illetve arcán jelennek meg a tünetek.

Tisztítás, bőrradír

Ha a bőrünk zsíros, hajlamos a mitesszerek, pattanások kialakulásra fokozottan is figyelnünk kell arra, hogyan ápoljuk. A megfelelő készítmények kiválasztásában - még ha enyhébbek a bőrhibák - jó, ha kozmetikus, bőrgyógyász segít. Az első lépés a problémás bőr ápolásában is a megfelelő szerrel elvégzett arctisztítás, amit naponta kétszer - reggel és este - végezzünk el. Ez azért nagyon fontos - és nem csak problémás bőr esetén -, mert a gondosan megtisztított bőr könnyebben és nagyobb mennyiségben tudja felszívni az ápoló termékek hatóanyagait. A speciálisan zsíros, problémás bőrre kifejlesztett arctisztítók használata nagyon ajánlott, ezt semmiképpen ne hagyjuk ki. Patikákban elérhetőek összetett hatású tisztítók, melyek csökkentik a faggyúképződést és antibakteriális hatásúak így kevesebb esélyt kapnak a zsíros bőrön könnyen kialakuló pattanások.

Ahhoz, hogy optimális eredményt érjünk el, ajánlott speciális ápoló krémet választani. A gyógyszertárban forgalmazott kozmetikumok között találunk olyan összetett hatású készítményt is, mely a probléma fő okait veszi célba, csökkenti a faggyúképződést, enyhíti az irritációt, antibakteriális hatású és mikrohámlasztó tulajdonsága segít felszabadítani az eltömődött pórusokat. Ne csak nappal ápoljuk a bőrt: éjszakai kezelésre is szükség van. Csak az együttes ápolás biztosítja, hogy a bőrhibák kialakulásának minden tényezőjét hatékonyan kezeljük.

Ami még fontos és hatékony része lehet a kezelésnek, az a bőr radírozása, ami egyenletesebbé teszi a bőr felületét. Ezt nem csak az arcon, hanem a test olyan pontjain - hát, felkar, dekoltázs - is elvégezhetjük heti 1-2 alkalommal, ahol mitesszerek, pattanások alakulhatnak ki.

Forrás: Szimpatika

Nincsenek megjegyzések