Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Ennyivel rövidíti meg a túlsúly az életünket

Magyarországon az emberek egyharmada túlsúlyos, másik egyharmada pedig elhízott. Ez az állapot számtalan betegség kockázatát növeli meg, és sok évvel rövidíti meg a várható élettartamot.


Rémisztő adatokat lehet olvasni a túlsúlyról és az elhízottságról. A felmérések azt mutatják, hogy a világon nagyjából minden országban hasonló lehet az arány. Az Egyesült Államokban és Magyarországon is (a hazai eredmények a keretes írásban) a lakosság egyharmada elhízott, egy másik harmad túlsúlyos. Egy új tudományos kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy ezt a statisztikát rendkívül komolyan kell vennünk.

A McGill Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy az elhízás akár nyolc évvel is megrövidítheti a várható élettartamunkat. És hogy ez még ne legyen elég, az is kiderült, hogy túlsúly akár két évtizedet is elvehet az egészségesen megélhető élethosszból – „köszönhetően” a sokkal magasabb kockázattal és korábban kialakuló cukorbetegségnek, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Dr. Steven Grover epidemiológus professzor, a kutatás vezető szerzője elmondta, hogy kulcsfontosságú a kor, amelyben a túlsúly lerakódik – a legrosszabb eredmények azoknál születtek meg, akik már fiatalkorukban elhíztak.

A The Lancet szakfolyóiratban megjelentetett tanulmány eredményei négyezer emberen végzett megfigyeléseken alapszanak, ők a Nemzeti egészség- és táplálkozáskutatás részvevői voltak. Grover és munkatársai azt állapították meg, hogy a nagyon elhízottak nyolc, az elhízottak hat, a túlsúlyosak pedig három évet kockáztatnak az életükből. „A képlet rendkívül egyszerű: minél fiatalabb és minél elhízottabb valaki, annál nagyobb hatással lehet az állapota az egészségére – emelte ki nyilatkozatában a professzor. – Úgy értékeljük, hogy a várható élettartam befolyásolásának szempontjából a túlsúly pontosan olyan rossz, mint a dohányzás.”

A kutatás eredményeinek hatása akkor lesz teljes, amikor a betegek szembesülnek személyes adataikkal. Persze azonnal következnek majd a „mi lesz ha” típusú kérdések. Mi lesz, ha leadok 5-10 kilogrammot? Mi lesz, ha aktívabb leszek? Hogyan változhatnak meg a számok? A kutatók igyekeztek válaszokat adni ezekre a kérdésekre, és a kutatás eredményeit eljuttatták az Egyesült Államok gyógyszertáraiba is. A gyógyszerészek bemutathatják az információkat a betegeknek, és tanácsokkal segíthetnek nekik, miként térjenek át az egészségesebb életmódra, a tápanyagokban gazdagabb ételek fogyasztására és a rendszeres mozgásra.

„A leírt klinikai modellek hasznosak lehetnek a páciensek és az egészségügyi szakemberek számára, hogy alaposabban megismerhessék az egészségesebb életmód kérdéseit, illetve előnyeit, mivel pontosan tudjuk, hogy ezeket sokak számára nehéz elfogadni és rendszeresen használni” – hangsúlyozta Steven Grover.

* * *
A magyarok kétharmada túlsúlyos

A túlsúly és elhízás gyakorisága Európában járványszerű méreteket öltött. Nem szükséges elhízottnak lenni, már a túlsúly is növeli a kockázatát bizonyos betegségeknek: szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, a hipertóniának, a 2-es típusú diabétesznek, zsíranyagcsere-zavaroknak, egyes daganatos és krónikus mozgásszervi betegségeknek.

Egy tanulmány eredményei a magyar felnőtt lakosságot vizsgálta testtömeg-indexük és derékkörfogatuk alapján:

– A felnőtt magyar lakosság egyharmada túlsúlyos, másik egyharmada pedig elhízott, és sajnos ez az arány évről évre növekszik.
– A 60 év feletti nőknél gyakoribb a túlsúly és az elhízás előfordulása, mint a férfiaknál.
– Nők és gyermekek esetében a túlsúly és az elhízás és ezek szövődményei gyakoribbak a társadalmilag és gazdaságilag alacsonyabb szintű csoportoknál. A férfiak túlsúlya és elhízása nincs kapcsolatban a társadalmi és gazdasági elhelyezkedéssel.
– A soványság a felnőtt lakosság kevesebb mint 2 százalékára jellemző, és főképp a fiatal nőket érinti.
– Úgy tűnik, hogy a túlsúly és az elhízás gyakorisága úgy nő, ahogy öregszünk. Az idősebbek között több a túlsúllyal, elhízással küzdő ember, mint a fiatalok között. A nőknél és a férfiaknál is növekszik a hasi elhízás gyakorisága az életkorral.
– A nők minden korcsoportban gyakrabban híznak el hastájékon, mint a férfiak.
– Fiatal nőknél kisebb a túlsúly és elhízás előfordulása, mint a fiatal férfiaknál, idősebb korban azonban ez megfordul.
– Kivétel nélkül szinte minden megkérdezett személy alábecsülte testtömegét, legnagyobbat a 65 év feletti nők tévednek saját tömegük megbecsülésében. Általában a nők tévedtek nagyobbat.
– Még a férfiaknál a túlsúly és elhízás gyakoriságában nincs különbség iskolázottság szerint, addig a nőknél közel feleannyi a súlyproblémával küzdő a felsőfokú végzettségűek között, mint az alapfokú végzettségűeknél.

Forrás: MNO

Nincsenek megjegyzések