Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A húgyhólyaggyulladás tünetei és kezelése

Milyen tünetekkel járhat a húgyhólyaggyulladás férfiaknál? Mi okozhatja, és hogyan kezelhetők ezek a betegségek? - írja az otvenentul.


A húgyhólyaggyulladás elsősorban nőknél fordul elő, ám férfiak estében is jelentkezhet, bár jóval ritkábban – főként az 50 év feletti férfiak érintettek. A húgyhólyaggyulladás férfiaknál többnyire valamilyen prosztatabetegség, főként prosztatagyulladás következménye. Amennyiben egy férfi a húgyhólyaggyulladás tüneteit észleli magán, nagyon fontos, hogy az okok felderítése és a megfelelő kezelés érdekében mihamarabb forduljon orvoshoz!

A férfiak húgyhólyaggyulladása legtöbbször prosztatabetegség következménye

A férfiak húgycsöve hosszabb, mint a nőké, ezért alapvetően kevésbé fogékonyak a húgyhólyagot veszélyeztető felszálló fertőzésekre. A betegség azonban náluk is kialakulhat. Kockázati tényezőt jelent az erős lehűlés és az immungyengeség. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség is gyakran vezet húgyúti fertőzések kialakulásához. Férfiak körében a húgyhólyaggyulladás fő oka valamilyen prosztatabetegség. Ez a magyarázata annak, hogy férfiak körében miért többnyire 50 éves kor felett fordul elő húgyhólyaggyulladás.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (prosztataadenoma) a vizelet elvezetését akadályozhatja. A hólyagban rekedt maradék vizelet pedig ideális táptalajként szolgál a baktériumoknak, amelyek húgyhólyaggyulladást okoznak.

Az esetek többségében a férfiak húgyhólyaggyulladásának oka akut vagy krónikus prosztatagyulladás (prosztatitisz), amit baktériumok, vírusok vagy gombák okoznak. A prosztatagyulladás kialakulásában a húgycső szűkülete is szerepet játszik.

Tünetek és vészjelek: Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a húgyhólyaggyulladás tüneteit észleljük, például erős vizelési ingert, vizeletürítés közben fájdalmat és/vagy égő érzést tapasztalunk, vagy vér van a vizeletben, feltétlenül forduljunk urológus szakorvoshoz, hogy a háttérben álló okokat kideríthessék! Különösen fontos az urológus mihamarabbi felkeresése, ha a tünetek 50 éves kor felett jelentkeznek, de bármely korosztályban tanácsos urológushoz fordulnia annak, aki a húgyhólyaggyulladás tüneteit tapasztalja.

Prosztatagyulladásra utaló tünetekkel is orvoshoz kell fordulni! Ezek a következők lehetnek:

- Fájdalmas, égő érzés vizeletürítés közben
- Csökkent vizeletmennyiség
- Erős vizelési inger
- Fájdalmas székletürítés, gáttáji fájdalom
- Fájdalmas magömlés (ritkán)
- Láz és/vagy hidegrázás (akut bakteriális gyulladás esetén).

A húgyhólyaggyulladás kezelési lehetőségei

Ha a húgyhólyaggyulladás okaként az orvos valamilyen prosztatabetegséget diagnosztizál, akkor célzott terápiával az alapbetegséget kezeli: a prosztatagyulladást például rendszerint antibiotikumokkal és gyulladásgátló gyógyszerekkel. A meleg (pl. borogatás) is jótékony hatású lehet.

A húgyhólyaggyulladás kezelésének kiegészítéseként fogyaszthatók speciális húgyhólyag- és a vese számára jó hatású teák, például aranyvessző és nyírfalevél alapú tea. Ezek nemcsak a kórokozók kiürülését segítik, hanem a gyulladást és a fájdalmat is enyhítik. Bizonyos esetekben antibiotikum szedésére lehet szükség.

Húgyhólyaggyulladás esetén alapvetően fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk, és melegen tartsuk az érintett területet.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések