Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Hollywoodnak még mindig büdösek a nők

Egy új tanulmány szerint súlyosan alulreprezentáltak a nők a hollywoodi filmekben, hiszen még a 13 évvel ezelőtti állapotokhoz képest is kevesebb a női főszerep.


A San Diegó-i Állami Egyetemen készült, It’s a Man’s (Celluloid) World című felmérés azt állítja, a 2014 folyamán bemutatott száz legjobban jövedelmező amerikai filmnek mindössze 12 százalékában volt nő a főhős. Ez a szám ráadásul 3 százalékkal alacsonyabb, mint a 2013-ban, és 4 százalékkal, mint a 2002-ben mért adatok. A férfidominancia a tanulmány szerint nemcsak a szóban forgó szerepek számára, de minőségére is rányomja a bélyegét, hiszen a filmekben feltűnő legtöbb női karakter a férfi főhős valamely csatolt része, tehát feleség, anya vagy barátnő.

Ebből következik, hogy valódi ritkaságnak számítanak az olyan blockbusterek, mint Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész, a Holtodiglan, a Demóna vagy A beavatott, melyekben erős központi női karakterek láthatók.

„A lányok és asszonyok tartós alulreprezentáltsága a fősodorbeli filmipar elmaradott fejlődését bizonyítja, hiszen egyértelmű szakadék tátong a nők filmes megjelenítése és a társadalomban valóban elfoglalt státuszuk között. A nők nem jelentenek többé szűk és kockázatos piacot, és igen sajnálatos, hogy ezt a szórakoztatóipar nem hajlandó felismerni” – nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Martha Lauzen, az egyetem Center for the Study of Women in Television and Film (a nők televíziós és filmes megjelenését kutató központ) nevű tanszékének igazgatója.

Az It’s a Man’s (Celluloid) World a 2014-es filmtermés 2300 karaktere alapján készült; a 2013-as, 2011-es és 2002-es adatokat is figyelembe véve pedig összesen mintegy 400 film több mint 9000 figurája alapján dolgoztak a kutatók. Lauzen csapata egy másik tanulmányban vizsgálta a kulisszák és a kamera mögött dolgozó nők helyzetét is, és arra jutottak, hogy a 2014-ben bemutatott 250 legjövedelmezőbb amerikai filmben dolgozó szakembereknek (rendezőknek, forgatókönyvíróknak, producereknek, vágóknak és operatőröknek) csak mindössze 17 százaléka nő – a helyzet tehát nem csak a színésznőket illetően elkeserítő.

Szintén a nemek közötti egyenlőtlenségre hívta fel a figyelmet a friss Oscar-díjas Patricia Arquette színésznő, aki a február 22-i gálán a legjobb női mellékszereplőnek járó trófeát nyerte el a Sráckor című filmben nyújtott alakításáért. Beszédében a sztár a kötelező körök után minden olyan asszonynak dedikálta díját, aki valaha életet adott egy gyermeknek, végül annyira feltüzelte magát, hogy heves szavakkal követelt egyenlő jogot minden amerikai nőnek. Lelkesítő mondandója támogató közönségre talált: Meryl Streep mutogatva helyeselt, Jennifer Lopez ovációban tört ki, a háttérben látható Shirley MacLaine pedig szélesen mosolyogva tapsolt Arquette beszéde hallatán.

Nincsenek megjegyzések