Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Megelőzhető az időskori látásromlás

Az időskori makuladegeneráció hatékony megelőzése egyáltalán nem nehéz feladat. Hogyan előzhetjük meg ezt a súlyos látásromlást? - írja az ötvenentul.


Az idő előrehaladtával egyre nagyobb az esélyünk a látásunk beszűkülésére. A makuladegeneráció esetében az éleslátásért felelős terület elváltozik a szemben, éppen a látótér közepén. Először csak romlik, majd meg is szűnhet a látás. A beteg ilyenkor kissé oldalra fordítja a fejét, hogy a látótér közepe váljon élesebbé. Valóban kétségbeejtő és nagyon kellemetlen érzés, éppen ezért érdemes gondot fordítani a megelőzésre – tanácsolja dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos. A következőkben az ő segítségével járjuk körül a témát, különös figyelmet fordítva a makuladegeneráció hatékony megelőzésére.

Valóban a korral jár?

Azt gondolnánk, hogy az időskori makuladegeneráció (Age-related macula degeneration, vagyis AMD) a korral jár, és ez részben igaz is. Ugyanakkor hosszú idő, mire kifejlődik. Felnőttkorban ez a szembetegség a fejlett világban bekövetkező látásvesztések leggyakoribb oka. A macula lutea, azaz a sárga folt a szem ideghártyáján található, fényérzékelő idegvégződésekben gazdag terület a látótér középpontjában: az ide vetülő képet látjuk élesen. Ahogy idősödik az ember, ezen a területen degeneráció, elváltozás alakulhat ki, egyre több érzékelő sejt pusztulhat el, melyek a látásról gondoskodnak.

Az érintettek először csak arra panaszkodnak, hogy látóterük közepén egy furcsa szürke folt éktelenkedik. Kezdetben talán csak kicsit zavaró, azonban súlyosabb formában a homály egyre kiterjedtebb lehet.

Érdemes a szem egészségét rendszeres ellenőrzéssel követni. Egy szemész már igen korai szakaszában felfedezi a problémát, még a tünetek jelentkezése előtt. De vajon elkerülhetetlen az időskori makuladegeneráció kialakulása? Úgy tűnik, ez a szembetegség összefüggésben van az emelkedett homocysztein- (Hcy) szinttel. A megemelkedett Hcy-szintet korábban főleg annak kapcsán ismerhettük, hogy ha ez a szint magas, akkor nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűsége. Kérdés, hogy mitől emelkedik meg a homocysztein-szintünk?

Tudtad?

Egy japán kutatásban a B12-vitaminnal kezelt páciensek között kevésbé volt mérhető a perifériás látás elvesztése, stabilabb volt a látásélesség, és a szemfolyadéknyomást a szemgolyóban is jobban ellenőrzés alatt tudták tartani – a B12-őt nem kapott kontrollcsoport tagjaival szemben.

Amikor hiányoznak a vitaminok…

A homocysztein-szint, ahogy az összkoleszerin és az LDL („rossz”) koleszterin szintje is, akkor emelkedik meg, amikor a szervezetben anyagcsere elváltozások történnek.  Amennyiben a sejtekben nincs elegendő folsav és B12-vitamin, ez igen gyakran oka a homocysztein-szint növekedésének.

Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos egy bostoni tanulmány eredményével támasztja alá a B12- és B9-vitamin (folsav) szerepét a Hcy-érték emelkedésében.

E tanulmányban a kutatók 40 éves koruktól 7 esztendőn át követték nyomon 5200 nő állapotának alakulását, randomszerűen két csoportra osztva őket: az egyik csoport B6-, B12-vitamint és B9-vitamint (folsavat) kapott, míg a másiknak csak placebót adtak. Abban a csoportban, amelyik részesült vitaminpótlásban, fele annyi időskori makuladegenerációt észleltek, mint a placebós csoportban.

Egy szintén 7 évig tartó vizsgálat, amelyet szív- és érrendszeri betegséggel küzdő (vagy annak fokozott kockázatával élő) középkorú hölgyek körében végeztek, szintén felfedezte, hogy azoknál a nőknél, akik kaptak B6-, B9- és B12-vitamint a tanulmány idején, kevésbé alakult ki időskori makuladegeneráció.

A kutatók nem teljesen biztosak abban, hogy a B-vitaminok segítettek távol tartani a betegséget, ám valószínű, hogy e vitaminok antioxidáns hatása mérsékelte a homocysztein-szintet – ez pedig a gyulladás markere, mely károsíthatja a szemben levő kis ereket.

Van, amivel javítható a helyzet

Ha tehát a szervezet nem szenved hiányt B6-, B9- és B12-vitaminban, akkor az időskori makuladegeneráció kialakulásának esélye a felére csökkenhet. A homocysztein-szintet egyébként rutin laboratóriumi vizsgálattal meg tudják határozni, többnyire a zsíranyagcsere-vizsgálattal együtt.

Amennyiben rendszeresen hozzájutunk az említett vitaminokhoz, a bizonyítékok alapján kisebb valószínűséggel kell szembesülnünk az időskori makuladegenerációval, látásunk jelentős romlásával vagy elvesztésével.

Sajnos ez nem egyenlő azzal, hogy maga a kialakult betegség gyógyítható így, de dr. Bezzeg Attila hozzáteszi: bizonyítottnak tekinthetjük, hogy a vitaminok visszapótlásával mérséklődik a szem megbetegedésének valószínűsége.

Forrás: Ötvenentúl.hu

Nincsenek megjegyzések