Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A nők egyharmada szenved orgazmustalanságban

Aggasztó, hogy a nemek mennyire eltérően találkoznak az orgazmussal - mutatnak rá a szexuális viselkedést kutató tanulmányok.


A felmérésekből kiderül, hogy míg a férfiak háromnegyede jut el az orgazmusig szex közben, addig a megkérdezett nőknek csupán 29 százaléka mondhatja ezt el magáról. Extra stimulációval (például vibrátorral) a nők további egyharmada képes örömet szerezni magának: azonban az adatok arra is rámutatnak, hogy a nők egyharmada nem jut el az orgazmusig partnerével, és ami rosszabb, a nők egytizede úgy éli le életét, hogy sosem tapasztal orgazmust.

A University of Groningen kutatói (Dr. J.R. Georgiadis és kollégái) ezt kezdték el vizsgálni: arra voltak kíváncsiak, hogy a női agy különböző területei miként viselkednek a szexuális izgatottság egyes fázisaiban, illetve orgazmus közben.

Kiderült, hogy a női orgazmus során az agy mely területei - a ventrális középagy vagy a szürkeállomány részét képező nucleus caudatus - például a aktivizálódnak, míg a homloklebeny és a temporális lebeny aktivitása jelentősen csökken. A kutatók külön felfigyeltek a homloklebenyben megtalálható úgynevezett frontális orbitális kéregre, amely a szexuális viselkedés kontrollálásáért illetve elnyomásáért is felelős.

Georgiadis és társai úgy vélik: a frontális orbitális kéreg, főként annak bal fele felelős a szexuális kontrollért, így annak kikapcsolásával lehetne elősegíteni az olyan ellazultabb tudatállapotot, amelyben több orgazmust élhetnének át. Ezt első körben úgy lehet elérni, ha az esetleges félelem és szorongás teljesen eltűnik.

Meglepő módon Dr. Barry Komisiruk idegkutató és társai a groningeni adatoknak teljesen ellentmondó eredményeket tudtak felmutatni. Szerintük a női agy frontális orbitális kérge éppenhogy aktivizálódott az orgazmusok során. Az eltérés vélhetően ott rejlik, hogy a vizsgálatok során a nők eltérő módon élveztek el: Georgiadisék kísérletei során a nők partnerükkel élték át az orgazmust, Komisirukék vizsgálatainál pedig a nők egyedül élveztek el. Mindez természetesen arra utal, hogy a női agy különböző módon érheti el az orgazmust annak körülményeitől és résztvevőitől függően.

Dr. Komisiruk úgy véli, hogy a nők képesek az orgazmus (vagy a többszöri orgazmus) elérésére, erre pedig több megoldás is létezik: a progresszív relaxáció, meditáció vagy irányított fantáziák mellett bármilyen megoldás működhet, amely képes kondicionálni az agyat az ellazulásra, illetve eljuttathatja a nőket egy olyan agyi állapothoz, amelyben sokkal könnyebb elérni a csúcspontot. 

Nincsenek megjegyzések