Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Őket nem fenyegeti a demencia

Kognitív képességeinket rengeteg dolog befolyásolhatja, rövid és hosszú távon egyaránt, ráadásul a fizikai és a szellemi tényezők egymásra is hatnak. A legújabb kutatási eredmények szerint a személyiségünknek is hatása van a kognitív képességeinkre.


A kognitív fejlődés, illetve a kognitív képességek "multidimenzionálisak", vagyis sok dolog hatással van rájuk.

Az elmúlt években számos dologról bebizonyították, hogy pozitív, illetve negatív hatással van ezekre a képességekre, és az is igaz, hogy fizikai, szellemi és lelki tényezők is szerepet játszanak abban, hogy milyen kognitív képességekkel rendelkezik valaki. Például az alváshiány hatására sokkal nehezebben koncentrálunk.

A szakemberek szerint a személyiségjegyek többféle skála alapján osztályozhatók, és a legújabb kutatási eredmények szerint ezek is hatással lehetnek a kognitív képességekre. Elsősorban a nyitottságot tartják lényegesnek a kognitív képességek szempontjából. Ez a személyiségjegy határozza meg, hogy mennyire "vevő" valaki az új ötletekre, élményekre, hogyan áll az ismeretlenekhez. Akiknél a nyitottság hangsúlyos személyiségjegy, kíváncsiak, kreatívak, fontosnak tartják az esztétikumot.

Az új élmények, hatások pedig folyamatosan stimulálják az agyat, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a demencia kialakulásának esélyét csökkentsük. A merev, zárt gondolkodású személyiségeket ezzel szemben kevesebb agyi stimulus éri. A nyitott gondolkodás ráadásul nemcsak a szellemi hanyatlás megelőzéséhez járulhat hozzá, de ez a személyiségjegy összességében magasabb kognitív képességekkel jár együtt. Például azok az idősebbek, akik örömmel fogadták az új élményeket, jobb verbális képességekkel és memóriával rendelkeztek.

A szakemberek szerint a nyitottság nem feltétlenül azt jelenti, hogy valakinek egyik pillanatról a másikra meg kell változtatnia a személyiségét. Ha készek vagyunk új dolgokat tanulni vagy új élményekben részt venni, azzal sokat teszünk azért, hogy az agyunkat megfelelő működési szinten tartsuk. Az új élmények pedig nemcsak a vadvízi evezést vagy a távoli, egzotikus tájak felfedezését jelenthetik: menjünk el koncertekre, fejtsünk keresztrejtvényt, látogassunk el kiállításokra, vagy tanuljunk meg egy új hobbit - ezek hatására nemcsak a kognitív képességeink javulhatnak, de hosszú távon is teszünk az agyunk egészségéért!

Nincsenek megjegyzések