Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A szénanátha enyhíthető diétával

Világszerte sok embert érint a tavasz elején kezdődő szénanáthaszezon, amikor a levegőben lévő pollen allergiás reakciókat okoz.


A szénanátha főbb tünetei a szem és az orr viszketése, a gyakori tüsszögés és az orrfolyás. A tünetek akár súlyosbodhatnak, de megfelelő diétával enyhíthetőek is. A német Gesundheit.de segít összeállítani az étrendünket.

A szénanáthában szenvedő betegek általában nem fogyaszthatnak bizonyos ételeket és italokat, az úgynevezett keresztallergia miatt. Ez azt a folyamatot jelenti, mikor az allergiás reakciót kiváltó anyagokat (allergének) más, kémiailag hasonló szerkezetű anyagok képesek helyettesíteni.

A pollenallergiában szenvedők ezért legyenek óvatosak bizonyos élelmiszerekkel. Mások megfelelő mennyiségben viszont akár hasznosak is lehetnek, rendszeres fogyasztásuk segít, hogy elviselhető mederben tartsuk az allergiát. A keresztallergia különösen a következő esetekben gyakori:

- nyírfapollen-allergia: panaszokat okozhat az alma, szilva, cseresznye, meggy, dió és szója fogyasztása
- fűallergia: gabonafélék, hüvelyesek
- gyomnövény-allergia: sárgarépa, zeller, kamilla, zöldpaprika, paradicsom, articsóka, uborka, fokhagyma és különböző fűszerek

A szénanátha tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója az allergiát okozó pollenfehérjére. A szervezet hisztamint szabadít fel, ami végül kiváltja a tüneteket. Ezért javasolt az úgynevezett hisztamin-diéta, ami csak mértékkel engedi fogyasztani az olyan késztermékeket, mint az érett sajtok, a hüvelyesek, a paradicsom, a búzából készült termékek, a csokoládé,az ecet, vagy a füstölt hús.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok is képesek a szénanátha tüneteinek enyhítésére, mert megerősítik a nyálkahártyát, megakadályozzák a hisztamin vérkeringésbe kerülését, sőt, a felesleges hisztamin lebontását is. A legfontosabb anyagok a diétában:

- B6-vitamin: zabpehely és barna rizs
- C-vitamin: piros paprika, narancs és káposzta
- magnézium: búzakorpa, napraforgómag és dió
- kalcium: joghurt, camembert-sajt és szója
- szelén: szezámmag, brazil dió és kókusz
- mangán: zabpehely, búzakorpa, rizs és mogyoró
- Cink: osztriga, marhahús, lencse és teljes kiőrlésű kenyér

Ugyancsak sokat segítenek a szénanátha ellen az olyan élelmiszerek, melyek tartalmaznak gyulladás gátló antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ebben sokat segít a sok gyümölcsöt, zöldséget, halat és olívaolajat tartalmazó mediterrán konyha.

Kávét csak keveset igyon, aki szénanáthás, az alkoholról pedig a legjobb, ha a betegség idejére teljesen lemond, mert csak hisztamint szabadít fel a szervezetben, a tünetek pedig súlyosbodnak. A fekete tea ugyancsak nem ajánlott, és a grapefruit-lével is csínján kell bánni.

A szénanátha ellen vitaminokban gazdag, friss és változatos étrenddel védekezzünk, ami csak kisebb mértékben tartalmaz cukrot, halat, húst, tojást és tejet. A következő ételek a legjobbak a tünetek enyhítésére:

- friss gyümölcs
- brokkoli és kelbimbó
- kelkáposzta, spenót és mángold (legjobb olíva vagy lenolaj)
- bodza, homoktövis, acerola cseresznye és fekete ribizli
- petrezselyem és kakukkfű
- hagyma és kvercetin-tartalmú zöldségfélék
- napraforgómag, szezámmag és lenmag

Sokan úgy gondolják, hogy a problémát leegyszerűsíthetik úgy, hogy a sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó vegetáriánus étrendre térnek át. Ez azonban nem jó megoldás, mert sok zöldség és gyümölcs okoz keresztallergiát a hisztamintartalma miatt. Az étrendváltoztatás előtt ezért nem árt orvossal is konzultálni.

Nincsenek megjegyzések