Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Görbe Nóra perre megy

Görbe Nóra perre megy, mert 15 évi jogdíját nem kapta meg, a jogvédőktől azt a tájékoztatást kapta, hogy mivel nem találták meg, ezért szétosztották azt. Az ügy előzményeiről nemrég ITT írtunk.


Fura módon az Előadóművészi Jogvédő Iroda több mint 20 éven át nem találta meg a színésznőt, ezért nem kapta meg a neki járó jogdíjat jelentős részét. A Linda filmeket már három évtizede tűzi műsorra valamelyik tévécsatorna, így az idősebbek mellett a fiatalabb generáció is ismerheti.

Görbe Nóra elmondása szerint alig 2 hónapja tudja, hogy az ismétlések után jogdíjak járnak neki, ezeknek azonban csak egy részét fizették neki ki.


“Márciusban írt nekem egy hölgy a Facebookon, hogy összegyűlt a nevemen pénz, az ismétlésekből származó jogdíj, menjek be érte” – mondta a Borsnak a színésznő “Korábban azt sem tudtam, hogy van ilyen jogvédő szervezet, azt is csak most tudtam meg, hogy a jogdíjakat öt évre visszamenőleg tudják kifizetni. Ami előtte keletkezett, az bekerül a közösbe, ha nem jelentkezik érte a jogos tulajdonosa. A közös, megmaradt pénzeket pedig szétosztják. Elvileg ezerháromszáz színész között. Azaz a pénzem, amit példának okáért a Linda címszerepéért kaphattam volna, eltűnt.”

Görbe Nóra méltányossági kérvényt nyújtott be, arra hivatkozva, hogy nem volt tudomása arról, hogy létezik ilyen szervezet és neki kellett volna náluk jelentkeznie, hogy megkaphassa a neki járó jogdíjakat.

A színésznő kérvényét azonban elutasították.


“Sem egy levelet, sem egy értesítést, de még telefonhívást sem kaptam. Húsz éven át nem tudtak megtalálni itthon? Érdekes, hogy Szerednyei Bélának nem volt ilyen gondja. Ő sem tudott volna segíteni az irodának, hogy a nyomomra bukkanjon? 1992-től tizenöt éven át hiába ismételték folyamatosan a Lindát vagy azokat a filmeket, amelyekben játszottam, egy forintot nem kaptam utánuk. Pedig volt, hogy három éven át egy színházban játszottam, a kétezres évek elején például az IBS színpadán. Ott sem keresett és talált meg senki ezek szerint. Az elutasító levelükben, amely szintén nem ajánlott küldeményként érkezett, pedig azt is leírják, a tőlük elvárható gondosságot tanúsították az én felkutatásom során” – mondta feldúltan a színésznő.

Görbe Nóra a Borsnak arról is beszélt, hogy nem tudja mekkora összeget nem fizettek ki neki, ezt csak hosszas felderítő munka után lehet kideríteni, de szerinte akár több millióval is megrövidíthették a jogvédők.


“Két-három évente én mindig kapok jogdíjakat. Folyamatosan, amióta ismétlik a Lindát” –közölte a Bors megkeresésére a Linda sorozatbeli vőlegényét alakító Szerednyei Béla. “Nórának is járna ez a pénz, csak a jelek szerint nem ment érte” – mondta.

A lap megkérdezte a szakjogászt, aki a következőket nyilatkozta: “Az Előadóművészi Jogvédő Irodának kétséget kizáróan bizonyítania kell, hogy mindent megtettek, hogy a nyomára bukkanjanak a jogdíj jogos tulajdonosának” –közölte dr. Szalai Adrienn.

“Mindenképpen perre megyek a tizenöt évnyi jussomért” – jelentette ki Görbe Nóra.

A jogvédő hivatal szerint a szabályok alapján a felgyülemlett pénzt csak öt évre visszamenőleg kötelesek kifizetni.

“Érdekes, hogy aznap, amikor a Facebookon egy hölgy jelezte, hogy van ilyen jogvédő iroda, és van bent pénzem, egy hivatalos személy is telefonált emiatt. Egyszerre talált meg mindenki, noha húsz éven át senkinek nem sikerült” – mondta a Borsnak Görbe Nóra. “Ráadásul nekem csak mondtak egy összeget, ki kellett állítanom egy számlát, és elutalták a pénzt. Ma már okosabb vagyok, és mindent megteszek, hogy megtudjam, azt az összeget kaptam-e, ami valóban jár. Sokan jelentkeztek nálam, hasonló sorsúak. Volt, aki azért nem kapott pénzt, mert nem szerepelt a stáblistán. Noha a filmben igen.”


“A hatályos jogszabályok szerint a jogdíjra jogosultnak részletes kimutatást is adni kell, hogy mely alkotások után, kiktől, mennyi jogdíjat szedtek be” – mondta a Borsnak dr. Szalai Adrienn szakjogász. “Sőt véleményem szerint arról is, hogy a fel nem vett összegeket hogyan és kik között osztották fel. A jogi eljárás során ezekre a kérdésekre is keressük majd a választ” – magyarázta.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda az üggyel kapcsolatban napokkal később küldött választ, amelyben Dr. Tomori Pál igazgató közölte, hogy mivel az érintett- azaz Görbe Nóra – felhatalmazást nem adott, hogy személyes ügyéről beszámoljanak, csak a jogdíjak felosztásának szabályairól tud nyilatkozni:

„Az Egyesület a jogdíjak felosztását nyilvános szabályok szerint végzi. A felosztási szabályokat az előadóművészekből álló választott testület, a Választmány fogadja el, annak jogszerűségét pedig egyebek mellett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felügyeli” – áll az igazgató levelében.

A lap megkereste a felügyeleti szervet is, hogy megtudakolja van-e remény, hogy a színésznő megkapja elmaradt jussát és hogy a jogvédő iroda jogszerűen jár-e el az ügyében, de még nem kapott választ.

Görbe Nóra mindenképpen perre megy, a színésznő a Mokkában így beszélt az ügyéről:


Forrás: borsonline, tv2

Nincsenek megjegyzések