Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Megvéd a ráktól, kisöpri a beleket, és ilyenkor van szezonja

Sütőtököknek vagy téli tököknek hívják a tökfélékhez tartozó nemzetség azon tagjait, amelyek vastag héjúak, és késő ősszel szüretelik őket. A vékonyabb héjú, korábban szüretelt fajtákat nyári töknek vagy cukkininek nevezik.
A sütőtököket angol nyelvterületen külön nevekkel különböztetik meg, Magyarországon azonban nincs ennyire nagy jelentősége a táplálkozásban. Híres hazai fajta a tíz kilogramm súlyúra is megnövő nagydobosi. A tökök könnyen kereszteződnek, így sok új fajta keletkezhet. A vastag héjon kívül a sütőtökök jellemzője az enyhén édes, finom szemcsés hús, illetve a magokkal teli középső üreg.

A formák és színek rendkívül változatosak

A két végén csúcsosodó hubbard tök a kisebb szürke vagy zöld színűtől a nagyobb, körte alakú, rücskös, zöld héjúig változik. A makktök egy nagy makkra emlékeztet, és sötétzöld héja van. A sonkatökfajták körte alakúak és sima, világossárga héjúak. A sütőtökök nagyon változatosak, de általában élénk narancsszínűek vagy rózsaszínek.

Az Egyesült Államokban és Kanadában a tök egyik legnépszerűbb konyhai felhasználása a sütőtökpite, melyet hálaadás napjának vacsoráján szolgálnak fel. A sütőtököt azonban elkészítheted levesnek, sütve, főzve vagy pürésítve is. A magokat megpörkölheted rágcsálnivalónak, és a virágok is ehetőek - köretként vagy palacsintatésztába forgatva, olajban kisütve fogyaszthatod őket.

Fontos a szín a választásnál!

A sötét narancsszín a magas béta-karotin-tartalom egyik jelzője, és ezek a zöldségek meg is felelnek ennek színük alapján. Mindegyik típus tartalmaz béta-karotint, bár bizonyos fajták, mint például a sütőtökök, különösen kiemelkedőek ebből a szempontból.

Nincsenek megjegyzések