Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Vajon tényleg csak 10%-át használjuk az agyunknak?

Az emberi agy felépítése köztudottan bonyolult és komplex felépítésű. Nem csak a szervek összehangolt működését irányítja, hanem tudatformáló ereje is van, meghatározza személyiségjegyeinket, érzelmeinket. És mégis, kijelenthető, hogy a tudomány még mindig nagyon keveset tud a csodálatos szerv működéséről.
Éppen emiatt több helyen is olyan adatok hangzottak el, hogy az átlag emberek agyuk mindössze 5–10 százalékát képesek használni. Azonban ma már ezt szakértők egyértelműen megcáfolták, hiszen több vizsgálat eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy az emberi agy mindig aktív, csak egyes területek különböző időintervallumokban működnek.

Barry Gordon, a Baltimore-i John Hopkins Orvostudományi Főiskola neurológusa szerint az a mítosz, hogy agyunk mindössze 10 százalékát vagyunk képesek használni, enyhén szólva is megmosolyogtató.

– Agyunk testünk tömegének 3 százalékát teszi ki, és 20 százaléknyi energiát használ fel a működése során. A legtöbb energiát az idegsejtek emésztik fel, a többit pedig a vegetatív idegrendszer, ami többek között a szívdobogást, a légzést szabályozza – hangsúlyozta a szakember.

– Ma már a bizonyítékok azt mutatják, hogy egy átlagos nap során agyunkat 100 százalékban használjuk – ezt már John Henley, a Rochester-i Mayo klinika neurológusa állítja.

Az a bizonyos „10 százalékos” tévhit valószínűleg onnan származik, hogy az idegsejtek agyunk 10 százalékát teszik ki. De a fennmaradó 90 százalék az idegsejtek működését kiszolgáló több szövet és állomány. Dennis S. Charney, a Mt. Sinai School of Medicine dékánja szerint lehetetlenség agyunkat teljes mértékben használni, mivel sokszor banális tevékenységet kell megoldani. A szakember azt is megjegyezte, hogy például a börtönben lévő elítélteket vizsgálva az derült ki, hogy a fogságban élők évek alatt rendkívüli tehetségre tettek szert bizonyos területeken, mert mást nem csináltak, csak gondolkodtak, álmodoztak.

Igen, az agyunk olyan mint egy rendkívül erős számítógép, csak attól függ, hogy mire használjuk: képek nézegetésére, vagy bonyolult informatikai programok kidolgozására.

Nincsenek megjegyzések